Te koop: Ford GT40 die Le Mans (niet) won

In 1966 kwamen drie Fords GT40 aan de start van de vierentwintig uur van Le Mans. Hun taak: Ferrari verslaan omdat Henry Ford II een hekel had gekregen aan Enzo. Ford nam het hele podium in een clean sweep; deze goudkleurige GT40 was derde.

De Ford GT40 is waarschijnlijk een van de weinige mooie auto's ooit die uit pure wraakgevoelens ontstonden. Henry Ford II had het zo geschoten met Enzo Ferrari nadat de Italiaan plotseling Ford aankoop van het steigerende paard had gedwarsboomd, dat hij besloot hem te verslaan in zijn eigen spelletje. De GT40 kwam er alleen maar om Le Mans te winnen. Het duurde een paar pogingen voordat het in 1966 voor het eerst lukte. Het winnende trio bestaat nog steeds en de goudkleurige GT40 met startnummer vijf wordt binnenkort geveild.

De auto is in fantastische conditie en het is dan ook niet moeilijk om voor te stellen dat er een waanzinnig bedrag voor over de tafel zal gaan. Deze Ford met zijn 7,0 liter V8 die 469 pk produceert is dan geen echte winnaar van Le Mans, spiritueel is hij dat wel omdat hij deel uitmaakt van het winnende trio.

Weinig Ford- en Le Mans-liefhebbers met een rijkgevulde portemonnee zullen de veiling in Monterrey laten passeren. Zo vaak krijg je immers niet de kans om een originele GT40 aan je collectie toe te voegen. De verwachting is dat de auto ergens tussen de $9.000.000 en $12.000.000 (€7,5 tot €10 miljoen) gaat opleveren.