Bad Bull: zeldzame Lamborghini Diablo SV-R te koop

Met deze unieke Diablo kun je in alle stijl je rondjes doen op een trackday. Of (met een beetje werk) spottertjes gek maken in Laren.

Bad Bull: zeldzame Lamborghini Diablo SV-R te koop

Ferruccio Lamborghini was berucht om zijn afkeer van de autoracerij. Lamborghini was een Ferrari-klant, maar had een hekel aan het spartaanse, ruwe karakter van de auto's. Ferrari bouwde immers racewagens met kentekenplaten om zijn motorsport activiteiten te financieren. Ferruccio's klachten leidden tot een knallende ruzie met Enzo, waarop de tractorbouwer in 1963 besloot de beste straatauto aller tijden te maken.

Geheime projecten

Ondanks de potentie van revolutionaire auto's als de Miura bleef Lamborghini volhouden dat motorsport onzin was. Dit leidde tot de creatie van drie geheime projecten geleid door testrijder Bob Wallace. De Nieuw-Zeelander bouwde met een klein groepje ingenieurs de Miura SV Jota en Rally-varianten van de Urraco en Jarama.

Diablo SV-R

Het duurde echter tot 1996 voordat een officiële race-Lamborghini het levenslicht zag. De Diablo SV-R was gebaseerd op de standaard SV, maar was volledig gestript, had een nieuw aerodynamisch pakket en een lichtelijk opgefokte motor. De SV-R woog 1385 kilo, zo'n 191 kilo minder dan de normale SV. De 5.7L V12 leverde 540 pk aan een nieuwe handgeschakelde zesbak.

Supertrofeo

Lamborghini ging dan wel racen, maar ze gingen niet de strijd aan met andere merken. In plaats daarvan werd de Lamborghini Supertrophy opgericht zodat de Diablo's tegen elkaar konden strijden. Deze serie kennen we nu als de Supertrofeo. Er werden in totaal slechts 31 SV-R's gemaakt voor het kampioenschap.

'Straya mate

Het exemplaar met het toepasselijke startnummer 666 dat te koop staat is nummer 16. De auto deed tot 1999 dienst in de Supertrophy en won het kampioenschap met Fabio Santaniello in 1998. In 2000 werd de Lambo verscheept naar Australië om ingezet te worden in de Nations Cup.

De Diablo kreeg 100 kilo ballast mee maar wist op de straten van Adelaide te winnen op zijn debuut, inclusief ronderecord. Uiteindelijk won de SV-R in twee seizoenen 18 races Down Under. Een overwinning in de stromende regen op Bathurst was een hoogtepunt. Sinds 2001 is de auto in handen van verzamelaars geweest.

Raceklaar, APK mogelijk

Lamborghini Melbourne stak maar liefst 160.000 Australische dollars (€102.612) in een zorgvuldige restauratie van de Diablo. De auto is nu weer raceklaar en heeft openstaande uitnodigingen voor het International GT Legends kampioenschap, waar ook de Le Mans Classic onder valt.

Mocht je liever een rondje om de kerk doen dan kun je met minimale aanpassingen de SV-R klaarmaken voor straatgebruik. Wel even koplampen er inzetten dus. Een retrotastisch filmpje van Harnett Media geeft alvast een voorproefje:

Bieden maar

De Diablo SV-R wordt op dit moment online geveild. Het hoogste bod tot nu toe is 150.000 Ozzie dollar. Verkoper Trading Garage geeft geen minimum- of geschatte prijs op. Heb je hele diepe zakken en een voorliefde voor brute Italiaanse V12-racers? Dan is dit je kans.

Cargasm
  • Trading Garage
  • Hartnett Media