Italiaanse designer blaast Lancia Group B legende nieuw leven in

Sebastiano Ciarcià laat zien hoe mooi de terugkeer van Lancia's meest extreme rallywagen zou kunnen zijn. Met zijn Delta S4 concept hoopt hij het zo goed als dode merk een nieuwe impuls te geven.

Italiaanse designer blaast Lancia Group B legende nieuw leven in

Lancia is een merk dat nog steeds emoties oproept, al zijn ze niet allemaal even positief. Maar ondanks de roest, de elektrische problemen en de langzame karakterdood dankzij Fiat heeft het merk nog steeds een legendarische reputatie. Die hebben ze vooral te danken aan de rallysport.

Met de Fulvia, Stratos, Rally 037 en de Delta Integrale veroverde Lancia tien constructeurstitels in het WRC. De Delta Integrale veroverde tegelijkertijd de harten van tieners door een grote rol te spelen in legendarische games zoals Sega Rally. Maar er zat nog een auto tussen. En niet zomaar een auto.

De ultieme Group B

In 1985 bracht Lancia namelijk de Delta S4 uit als antwoord op de Audi Sport Quattro en de Peugeot 206 T16. Dit was in feite een zwaar doorontwikkelde variant van de Rally 037. De 1,8 liter viercilinder zat nog steeds in het midden, maar had opeens een turbo én een supercharger en dreef alle vier wielen aan.

Daarmee werd de auto in een klap de meest extreme Group B rallywagen die ooit geracet heeft. Met uiteindelijk bijna 550 pk op 890 kilo was een 0-100 tijd van 2,4 seconden mogelijk. Na anderhalf seizoen was de pret helaas alweer over toen een serie dodelijk ongevallen het einde betekende voor de Group B categorie.

Retro-futuristische S4

Zonde, zo vindt ook designer Sebastiano Ciarcià. De Italiaan werkt vanuit het Zweedse Gothenburg en heeft onder andere getekend voor Alfa Romeo, Fiat en Rimac. Zijn ware passie ligt echter duidelijk bij Lancia. Sebastiano is een groot fan van de Delta S4 en creeerde daarom in zijn vrije tijd een retro-futuristische concept car gebaseerd op de rally legende.

Het ontwerp combineert elementen van de Delta S4 met die van de latere Delta Integrale Evoluzione, maar behoudt de middenmotor-layout. Schuin van achteren is de invloed duidelijk zichtbaar, maar de neus heeft een compleet andere opzet. De stompe vormen van het origineel stroken duidelijk niet met Sebastiano's toekomstvisie.

Make Lancia Great Again

Sebastiano Ciarcià betreurt het dat Lancia zich teruggetrokken heeft tot de Italiaanse markt en verwaterd is tot producent van omgekatte Fiat Panda's. Met zijn Make Lancia Great Again-slogan wil hij daar verandering in brengen: "I believe that like for any other car enthusiast it's a just a big disappointment seeing what the brand Lancia has become today, so I wanted to pay homage to this iconic vehicle giving my contribution with this project."

We hopen vurig met hem mee dat dat lukt.

Cargasm
  • Sebastiano Ciarcià