Na 22 jaar wil Volkswagen af van zijn paradepaardje. Op instructie van de vorig jaar overleden Porsche-erfgenaam en VAG-voorzitter Ferdinand Piëch werd het merk al in 1998 ingelijfd bij het snel groeiende concern.
Piëch had maar een doel voor ogen: Bugatti terugbrengen naar de indrukwekkende en prestigieuze status die het merk genoot voor de oorlog. Na een serie extravagante concept cars kwam in 2005 eindelijk de Veyron uit. Vierhonderd kilometer per uur in een luxe, comfortabele en betrouwbare hyper-GT. Mission accomplished.
Money talks
Ferdinand's visie was volbracht, maar op financieel gebied is het merk nooit een succes geweest. Op elke verkochte Veyron verloor Bugatti naar schatting 4,6 miljoen euro. Het duurde zelfs tot 2015 voordat alle 450 auto's eindelijk verkocht waren.
Met de Chiron wist het merk winst te maken, maar het concept van een 1500 pk hypercar op benzine is achterhaald. Met de steeds sterker wordende focus op elektrische auto's is de prestige en marketingwaarde van Bugatti aan het dalen.
Ruilbeurs
Met de verkoop van Bugatti aan Kroatische EV-specialisten Rimac wil VW twee vliegen in een klap slaan. Zo komt het af van een zorgenkindje en kan het tegelijkertijd de positie op de EV-markt versterken. De keerzijde van de transactie is namelijk een groter aandeel in Rimac via Porsche.
De sportwagenbouwer gebruikt al techniek van Rimac in de nieuwe Taycan en is er dus gebaat bij om de banden te versterken. Ook zou het betrekken van Porsche bij de deal dienen om de overgebleven leden van de Piëch-familie tevreden te stellen. Voor Rimac is het een kans op te werken met een roemrucht merk dat meer prestige en bekendheid kan geven aan hun ontwerpen.
Het roer om
Bugatti is volgens de geruchten niet het enige merk dat op de tocht staat bij VAG. Ook Lamborghini, Bentley, Ducati en Ital Design. Ook bij Seat zouden vraagtekens geplaatst zijn. Het slecht presterende merk zou opgaan in de nieuwe CUPRA naam om een sterkere sportieve identiteit te creëren en het merk uit het vaarwater van Skoda en Volkswagen te halen.
Mochten deze merken echt op het hakblok komen dan betekent dat het einde van VAG zoals het onder Ferdinand Piëch ingericht is. Met dieselgate, de coronacrisis en de opmars van de elektrische auto in het achterhoofd maalt het nieuwe bestuur van het concern duidelijk niet om prestigieuze naamplaatjes. Aan het eind van de dag moet er toch gewoon geld verdiend worden.
- Bugatti