Rome wil met Colosseum op WRC-kalender komen

Rome doet serieuze pogingen om een plekje op de kalender van het World Rally Championship te krijgen. Pronkstuk is het monumentale Colosseum.

Het Colosseum in Rome

Rome organiseert momenteel al een rally door de straten van de hoofdstad: de Rally di Roma Capitale. De asfaltrace maakt deel uit van het Italiaanse en het Europese rallykampioenschap. Maar de organisatie heeft hogere ambities.

Manager Max Rendina vertelt aan Autosport dat de race een plekje wil veroveren op de kalender van het World Rally Championship. “Daar werken we hard aan en dat is niet alleen maar onze missie. We moeten dit samen met de FIA en de promotor regelen, en de Italiaanse organisatie. Maar we werken hard en als het niet lukt, dan proberen we het gewoon opnieuw.”

Italië is op dit moment al vertegenwoordigd op de kalender door Sardinië. De gravelrace op het eiland is vaste prik op de kalender van het kampioenschap en een favoriet van zowel het publiek als de racers. Maar toch denkt Rendina iets te hebben waar Sardinië niet tegenop kan. “Niemand kan het Colosseum kopiëren. Dus als we inderdaad bij het WRC komen, dan zal dat natuurlijk onderdeel zijn van het project. Misschien wel met een langer traject met andere eigenschappen.”

Het gebeurt wel vaker dat circuits van het Europese kampioenschap promoveren naar het wereldkampioenschap. Dit jaar staat Letland voor het eerst op de kalender van het WRC na jaren op de Europese kalender te staan. Volgend jaar strijkt het wereldkampioenschap voor het eerst neer op het circuit van de Canarische Eilanden, dat ook al vaste prik is in het Europese schema.

“Ik denk dat alle Europese rallies prima op de WRC-kalender kunnen”, zegt regerend Europees kampioen Hayden Paddon. “De manier waarop zo’n race gaat, de organisatie, de planning, het is allemaal hetzelfde. Je zou het zo kunnen kopiëren en plakken. Het Colosseum is natuurlijk erg uniek. Dat is ook het mooie van zulke super special stages. Het is een van de meest unieke en meest historische monumenten ter wereld en wij mogen eromheen rijden!”

Autosport
  • NL Beeld / Abaca Press