Rally-kampioen Ogier clasht met FIA, houdt Verstappen-achtig protest

In de rally krijgen ze nu ook te maken met de strenge regels van de FIA over grof taalgebruik. Kampioen Sebastien Ogier heeft daarom een protest gehouden a la Verstappen.

Rally-kampioen Sebastian Ogier van Toyota. Ogier kreeg een boete van de FIA voor de manier waarop hij met de stewards omging.

Vorige week stonden de FIA en de Formule 1 ineens lijnrecht tegenover elkaar. FIA-voorzitter Mohammed Ben Sulayem deed de Formule 1-coureurs het vriendelijke doch dringende verzoek om minder te vloeken. De oproep hield maar een paar uur stand: dezelfde dag nog nam Max Verstappen het woord “fucked” in de mond toen hij de prestaties van zijn auto beschreef in de persconferentie.

Wat volgde was een van de meest onzinnige controverses uit de Formule 1. Verstappen kreeg een taakstraf voor zijn onacceptabele schuttingtaal. Lewis Hamilton en Lando Norris moedigden Verstappen aan deze straf niet uit te zitten. Verstappen zelf gaf uit protest hele korte antwoorden in de volgende persconferenties en wilde de journalisten alleen uitgebreid te woord staan buiten de gebouwen en sessies van de FIA. De coureursvakbond wil het gesprek met de FIA aangaan.

Maar ondanks dat alles lijkt de FIA geen aanstalten te maken om dit standpunt aan te gaan passen. Sterker nog, in andere raceklassen proberen ze deze nieuwe regel ook door te voeren. In het World Rally Championship krijgen ze nu namelijk ook met dezelfde problemen te maken.

Na de rally in Griekenland eerder deze maand, had achtvoudig kampioen Sebastien Ogier nogal wat kritiek op de wedstrijdleiding. Volgens hem moesten de coureurs in ongeschikte omstandigheden aan hun rondes beginnen, omdat er nog te veel stof in de lucht hing van de vorige coureur. “Wat gaat er in hun hoofd om? Helemaal niets!” oordeelde de Fransman na afloop.

Dat kon niet door de beugel volgens de FIA. Daarom kreeg de Toyota-coureur een straf op basis van dezelfde regel als Verstappen. In tegenstelling tot de Nederlander, kreeg Ogier echter een boete van 30.000 euro.

'Van de FIA moeten we onze mond houden'

Maar net als Verstappen, liet ook Ogier het daar niet bij zitten. Na de rally in Chili afgelopen week moest Ogier deelnemen aan de persconferentie, en daar bleek dat hij in de leer was gegaan bij zijn lotgenoot uit de Formule 1. Ogier hield zijn mond of gaf korte, nietszeggende antwoorden.

“Je snapt dat ik vandaag niet echt wilde praten”, vertelt Ogier later aan RallyTV. “Ik kreeg het advies om op dit moment mijn mond te houden. Het is geen geweldige reactie en ik wil even duidelijk maken dat het niet persoonlijk is [tegen de journalisten]. Ik vind het vervelend voor de fans, maar we hebben gewoon niet heel veel middelen tot onze beschikking. Ik wil mijn excuses aanbieden aan alle mensen die beter verdienen dan dit, maar van de top van de FIA kregen we de opdracht om onze mond te houden.”

Zijn concullega Ott Tanak steunde Ogier tijdens de persconferentie. “Het is een vreemde periode in de motorsport. Je moet erg voorzichtig zijn met wat je zegt en hoe je je emoties uit. Met Seb nu in de rally en ook in de Formule 1, lijkt het er erg op alsof ze ons in het vizier hebben. Het is nog onduidelijk wat het doel precies is op dit moment, maar voorlopig kunnen we maar beter deze interviews doen zonder emotie. Het is erg lastig om te weten wat we nu kunnen en moeten doen.”

Autosport
  • NL Beeld / Abaca Press