Bindend koopadvies: Lancia Delta S4 Stradale

In de onregelmatig terugkerende rubriek "Bindend koopadvies" wijzen we u altijd op Lancia Delta's. Wij gaan ervan uit dat u daarvoor dankbaar bent en daarom is hij het weer. Dit keer is het een Lancia Delta S4 Stradale. En u moet diep in de buidel tasten om hem te mogen kopen.

Lancia Delta S4 Stradala

Op zoeksite Mobile.de staan veel mooie spullen te koop, maar weinig auto's zijn zo speciaal als de Lancia Delta S4 Stradale die u hier ziet. Er zijn maar 200 exemplaren van de Stradale gebouwd (al weet niemand echt zeker hoeveel het er nou zijn), en dat maakt de S4 heel bijzonder. Nog wat specialer is het dat deze Delta eigenlijk helemaal geen Delta is. Waar de Lancia Delta HF Integrale een straatauto is die totaal opgepompt is tot rallymonster, is de S4 een ander beest.

De Delta S4 is een buizenframe racewagen met middenmotor, maar in de Stradale-uitvoering is hij getemd voor de weggebruiker. Er zit een echt dashboard in en ook heeft de auto mooie alcantara bekleding meegekregen. Dit exemplaar heeft slechts 11.780 kilometer gelopen sinds hij in 1986 uit de fabriek in Turijn kwam rollen.

De viercilinder heeft zowel een compressor als een turbo en spuugt derhalve 250 pk uit. Dat is ongeveer de helft van de rally versie, maar nog steeds niet slecht voor een 1,8 liter uit de jaren tachtig. De paarden en torques gaan via alle vier wielen naar het asfalt. Daarmee is de S4 de wegbereider voor de Lancia Delta HF Integrale die in de jaren tachtig en negentig de rallywereld domineerde.

Er kleeft een flink nadeel aan de Delta S4: hij is snoeiend duur. Dit exemplaar kost €850.000 (in dollars klinkt dat helemaal angstaanjagend: $1.000.000).