Koop dan. Lancia der Lancia's: Delta S4 Stradale

Het rallyveld werd in de jaren tachtig beheerst door het merk Lancia. Ze ontwikkelden iets speciaals, de Delta Integrale. Van de meest bizarre Delta Integrale zijn er maar 200, en van die S4's wordt er binnenkort een geveild.

Afgelopen week naar The Grand Tour gekeken? Wij ook niet. Maar er was iets over een Lancia Delta Integrale en dat betekent dat we gaan kijken. De toevoeging Integrale achter de naam van de auto betekent niet dat hij gemaakt is uit volkorenmeel, maar doelt op de vierwielaandrijving die de auto meekreeg.

Na het succes van de 037 wilde Lancia meer. Audi had bedacht dat vierwielaandrijving wel goed werkte, en de Italianen wilden dat ook in hun Groep B-monster. Samen met Abarth ontwikkelden ze de Lancia Delta S4. Hij leek ergens in de verte wel op de straatversie van de Delta, maar dat was eigenlijk voornamelijk cosmetisch: dit is een speciaal racemonster. 

Desondanks moest er van de racewagen ook een straatversie komen, de Groep B verlangde immers dat er minimaal 200 exemplaren van gebouwd zouden worden voor de homologatie. Zo ontstond de Stradale, waar deze door RM Sotheby's aangeboden rode S4 Stradale er een is.

Hoewel de normale Delta zijn motor gewoon onder de voorklep heeft liggen, heeft de S4 dat niet. Op de plek waar je een achterbank zou kunnen verwachten ligt een 1,8 viercilindertje dat ondanks zijn simpele inhoud toch ruim 500 pk levert. Lancia en Abarth bouwden niet alleen een compressor op de motor, maar schroefden er ook een flinke turbo op. Daarmee heeft de auto altijd voldoende compressie voor handen.

Dit exemplaar heeft in de ruim dertig jaar dat hij bestaat nog geen drieduizend kilometer afgelegd en is daardoor nog zo goed als nieuw. Alleen maar goede dingen over deze Delta dus, maar helaas er is ook slecht nieuws: hij is rammend duur. Echt achterlijk duur eigenlijk wel (want de gewone Integrales worden langzamerhand ook idioot duur). Maar goed, je wil hem hebben en dat betekent dat je op 12 april naar het Duitse Essen rijdt met een half miljoen in je achterbak en blijft doorbieden tot deze S4 meegaat naar huis.