In de aanloop naar de Grand Prix van Monaco heeft de FIA weer eens een ingrijpende regelwijziging in petto. In een poging de veiligheid verder te vergroten introduceert de organisatie een vaste snelheidslimiet voor dubbele gele vlag-situaties. De regel komt nog eens bovenop de huidige Virtual Safety Car-situatie, waarbij de rijders zich aan een vooraf vastgestelde rondetijd moeten houden.
Problemen met VSC
De VSC is volgens de FIA echter niet toereikend, aangezien de deltatijd waar de coureurs onder moeten zitten voor teveel flexibiliteit zorgt. Een rijder kan in de eerste sectoren van de ronde bijzonder langzaam rijden zodat hij ver onder het minimum zit, en dan juist weer keihard gas geven. George Russell demonstreerde dit fenomeen perfect met zijn inhaalactie op Sergio Perez tijdens de Grand Prix van Frankrijk vorig jaar.
Zo houdt hij zich aan de deltatijd, maar zorgt hij toch voor potentieel gevaarlijke situaties tijdens een neutralisatie. Door de coureurs te verplichten zich in de danger zone precies aan de deltatijd te houden probeert de FIA deze situatie te voorkomen.
Reactie op Gasly
De regelwijziging is een van de maatregelen die genomen is in de nasleep van het incident tussen Pierre Gasly en een bergingsvoertuig tijdens de Grand Prix van Japan vorig jaar. Door een pitstop tijdens een safety car situatie lag de Fransman een halve ronde achter op de safety car trein, wat hem ertoe bewoog met volle snelheid te proberen de groep bij te halen.
Tijdens dat rondje werd hij echter geconfronteerd met de shovel en een uiteindelijke rode vlag. De toepasbaarheid van de nieuwe regel op zijn situatie is echter niet helemaal duidelijk. In een volle safety car-situatie is er immers geen sprake van een deltatijd: coureurs zijn vrij om op topsnelheid het veld bij te halen en aan te sluiten.
'Oneerlijk' tijdverlies
De nieuwe snelheidslimiet werkt wellicht om de veiligheid te verbeteren, maar zorgt ook voor problemen op sportief gebied. Onder het VSC-systeem blijven de coureurs op relatief dezelfde afstand van elkaar over een ronde, maar de nieuwe regel zet de deur open voor grote verschillen. Als een coureur door dubbel geel moet net voordat de situatie opgeheven wordt zal hij veel tijd verliezen tegenover zijn concurrent die elders op de baan rijdt. Volgens het FIA-hoofd van F1 electronica is dat echter een acceptabel risico:
"Als een auto door een dubbel geel-situatie gaat, maar een andere niet en die eerste auto moet afremmen, dan verliest hij tijd ten opzichte van zijn rivalen. Voor de FIA staat de veiligheid echter voorop en als er een gevaar is op de baan of marshals op de baan dan moeten we de risico's koste wat het kost minimaliseren."
- Red Bull Content Pool, NL Beeld / BrunoPress