Sergio Perez verloor derde plek door probleem met VSC-systeem

In de slotfase van de Grand Prix van Frankrijk liet Checo zich de kaas van het brood vreten door George Russell. De opportunistische move van de Brit werd echter mogelijk gemaakt door een probleem met het VSC-systeem.

Sergio Perez verloor derde plek door probleem met VSC-systeem

In de slotfase van de Grand Prix van Frankrijk barstte een gevecht om het laatste podiumplekje los tussen Sergio Perez en George Russell. Na een over-ambitieuze inhaalactie bij de chicane moest Russell inbinden, maar door een Virtual Safety Car-situatie veroorzaakt door de gestrande Alfa Romeo van Guanyu Zhou kreeg hij alsnog een unieke kans om Perez te pakken.

De Brit speelde perfect met de deltatijd, waardoor hij met een rollende start de Red Bull voorbij kon suizen toen de lichten weer op groen gingen. Checo leek op dat moment te slapen en kon dankzij overmatig wheelspin geen vuist maken richting de Mercedes.

VSC-vertraging

De opportunistische actie van George kwam echter niet helemaal uit de lucht vallen. De kans deed zich voor doordat het systeem dienst weigerde toen de wedstrijdleiding de procedure voor het beëindigen van de VSC wilde starten.

Normaal gesproken hebben de coureurs tussen de 14 en 15 seconden totdat de groene lichten en vlaggen weer getoond worden. Dit keer duurde het echter bijna een minuut. In de tussentijd moest de wedstrijdleiding haastig overstappen naar een backup en de procedure opnieuw starten.

Gemengde berichten

De gefaalde herstart kwam vooral Sergio Perez extreem slecht uit. Net toen hij zich aan het voorbereiden was om weer op racesnelheid te komen kreeg hij het bericht dat de VSC niet zou eindigen. Tegen die tijd had hij echter teveel tijd goedgemaakt ten opzichte van de streeftijd, waardoor hij zich gedeisd moest houden, zo verklaarde Perez aan The Race:

“Ik kreeg het bericht dat [de VSC] ging eindigen bij het uitkomen van bocht 9, dus ik ging ervoor. Maar toen eindigde het niet, en had ik het bericht dat het weer ging eindigen. Toen eindigde het na bocht 12 en zat ik gewoon te dicht op [de deltatijd]. Het is jammer dat de virtual safety car invloed had op het resultaat. Dat zou niet zo moeten zijn, maar het was zo."

Best lekker

Voor George Russell kwam de vertraging juist precies op het juiste moment. Nadat hij zich eerder terug liet vallen had de Brit voldoende marge op de deltatijd om met een rollende start de Red Bull te pakken. En dat voelde bijzonder goed, aldus George:

"Om eerlijk te zijn gaf ik gewoon plankgas toen de lichten op groen gingen. Ik was sneller weg en ging buitenom bij bocht 14. Je moet het soms proberen te voorspellen en wanneer je alleen bent in de race speel je het op safe, laat je een beetje marge over."

"Ik was gewoon heel goed weg, timede het perfect, denk ik. Hij moest een beetje remmen, misschien was hij iets te snel. Dus doordat hij remde, en ik accelereerde, gaf dat ons een groot snelheidsverschil. En dat was best lekker. "

Formule 1
  • Mercedes-AMG Petronas F1 Team, Red Bull Content Pool