Perez: 'Gevaarlijke crash Silverstone bewijst dat salarisplafond onzin is'

Checo is van mening dat het debat over het inkrimpen van de lonen van de rijders een zinloze discussie is. Het gevaar dat naar voren kwam bij de kettingbotsing na de start op Silverstone bewijst volgens de Mexicaan dat F1-coureurs juist precies genoeg verdienen.

Perez: 'Gevaarlijke crash Silverstone bewijst dat salarisplafond onzin is'

Sinds vorig seizoen is de Formule 1 steeds meer bezig met kostenbesparing. Na het verbod op testen en reservewagens en de steeds strengere betrouwbaarheidseisen introduceerde de FIA een budgetplafond voor de teams.

In 2021 was dat bedrag nog 145 miljoen dollar, maar dit jaar is de broekriem verder aangetrokken tot 140 miljoen. Volgend jaar gaat er zelfs nog eens 5 miljoen af. Tot nu toe is het salaris van de coureurs daar niet bij inbegrepen, maar de discussie om daar verandering in te brengen loopt nog steeds.

Gevarengeld

Na de race op Silverstone kaartte Red Bull's Sergio Perez dat agendapunt opnieuw aan, maar met een opvallende insteek. De enorme startcrash bewijst volgens Checo namelijk dat het salaris van F1-coureurs helemaal niet moet inkrimpen. Kennelijk is het potentiële gevaar van ongelukken zoals die van Guanyu Zhou groot genoeg om gecompenseerd te worden met een paar miljoen dollar:

"Wanneer je mensen hoort praten over het beperken van de salarissen van de rijders, wij zijn degenen die de risico's nemen, de show verzorgen. Dus ik denk niet dat het een goede zaak is om daar in de toekomst over te praten binnen de sport. Maar het meest belangrijke is dat niemand gewond is geraakt."

Moeilijk mee te leven

Sergio onderschreef zijn punt door te zeggen blij te zijn dat alle betrokken rijders ongedeerd waren. Het was voor de Mexicaan bovendien erg moeilijk om zich weer op de race te richten nadat hij de beelden van de crash te zien had gekregen in de pits:

"Ik ben blij voor ze dat ze bij ons zijn en weer zullen racen. Ik wist dat er een ongeluk gebeurd was, maar ik zat in de garage en ik keek naar de TV en ze toonden het ongeluk en ik was geschokt. Het is een tijd geleden dat we een ongeluk zoals deze gezien hebben. Het is moeilijk om dat te zien en het uit je gedachten te wissen en je te focussen op wat je moet doen."

Pluim voor de FIA

Ondanks zijn zorgen over de veiligheid is Perez positief over het optreden van de FIA. De sport is immers veel veiliger dan voorheen. Toch is er altijd ruimte voor verbetering:

"Goed gedaan van de FIA, want we zijn van ver gekomen. Ik weet zeker dat er nog steeds goede verbeteringen en goede lessen zijn die we kunnen leren van vandaag. We moeten naar het ongeluk kijken om er zeker van te zijn dat er dingen zijn die we kunnen verbeteren. Ik weet niet of er fotografen in de buurt waren die risico liepen. Dus we moeten even kijken om te zien of we dit een veiligere sport kunnen maken voor iedereen.

Formule 1
  • Red Bull Content Pool