F1 gaat snijden in sprint races om budget cap te behouden

De organisatie probeert een einde te maken aan de impasse rond het verhogen van het aantal sprint races. Vanwege de eisen van topteams om het budget mee te verhogen zet de F1 de bijl erin. De nieuwe budget cap mag koste wat het kost niet in gevaar komen.

F1 gaat snijden in sprint races om budget cap te behouden

Het was afgelopen seizoen nog een voorzichtig experiment: de korte "Sprint-Qualifying" sessies op de zaterdagmiddag. Op Monza, Silverstone en Interlagos streden de coureurs om in totaal 5 punten en hun positie op de grid voor de Grand Prix.

Over het algemeen brachten de extra evenementen weinig spanning, maar wel hogere kijkcijfers en inkomsten. Met de kwalificatie voor de kwalificatie op de vrijdagavond was er immers het hele weekend wat te zien. De nieuwe opzet vroeg vooral ook veel gewenning, aangezien de regels rond pole position voor veel verwarring zorgden.

Extra sprint, extra geld

Aangezien alleen de hardcore fans echte problemen hebben met het nieuwe format zet de F1 er voor 2022 graag een tandje bij. Het aantal sprints zou zelfs minimaal verdubbeld moeten worden. Daarbij hield de organisatie echter geen rekening met de teams.

Voor de invoer van het sprint-format kregen de teams 600.000 dollar extra budget om eventuele reparaties het hoofd te bieden. Uiteraard wordt nu hetzelfde verwacht met de verdubbeling van het aantal sprints. Volgens McLaren CEO Zak Brown zijn met name de rijkere topteams hard aan het pushen voor extra geld. Mercedes, Red Bull en Ferrari zouden volgens hem vragen om 5 miljoen extra.

Budget cap

Het uitgeven van nog meer geld gaat echter in tegen het concept van de budget cap van ongeveer 145 miljoen dollar. Het is immers de bedoeling dat de topteams door het plafond richting het middenveld getrokken gaan worden, waardoor de races en met name het kampioenschap een stuk spannender moet worden.

De onderhandelingen over de reparatiekosten zitten al maanden vast, waardoor de F1 een drastische stap moest nemen. In plaats van eindeloos verder te debatteren heeft de organisatie volgens de BBC het voorstel voor zes sprint races gewoon ingetrokken.

Minder races, minder geld

Door het aantal sprint races gelijk te houden aan dat van 2021 zou de F1 op basis van de overeenkomst van dat seizoen gewoon door kunnen gaan. Zo wordt er aan de impasse in de onderhandelingen eindelijk een einde gemaakt. F1 CEO Stefano Domenicali opperde afgelopen december echter nog wel een voorstel om de waarde van elke sprint te verlagen naar $100.000, met het risico op een tweede ronde felle discussies.

Beide voorstellen moeten nog door een flinke meerderheid van de teams (8/10) goedgekeurd gaan worden. De soap is dus nog niet over, maar het is vrijwel zeker dat er voorlopig geen uitbreiding zal zijn van het sprint format.

Formule 1
  • Red Bull Content Pool