Ross Brawn: 'Rijders zullen er vol voor gaan in Sprint-Qualifying'

De F1 Managing Director is het niet eens met de lezing van Lewis Hamilton. Volgens Brawn zal de sprint race vol spektakel zitten.

Ross Brawn: 'Rijders zullen er vol voor gaan in Sprint-Qualifying'

Dit weekend krijgen we op Silverstone voor de eerste keer te maken met het nieuwe Grand Prix-format. Naast een kwalificatiesessie op de vrijdagavond is het hoofdpunt van het nieuwe weekend de 'Sprint-Qualifying'-race op de zaterdag.

Door het opschudden van het schema hoopt de sport het hele weekend een stuk aantrekkelijker te maken voor de fans. Voor de vrije trainingen op de vrijdag hebben immers alleen de meest fanatieke fans tijd.

Teveel risico, te weinig spektakel

Het doel van de zeventien ronden durende sprint race is om spektakel te leveren door de coureurs de kans te geven eindelijk eens voluit te gaan. Door de noodzaak om brandstof en banden te managen zien we dit normaal gesproken alleen in de kwalificatie. Er zijn echter alsnog grote vraagtekens bij het idee.

Omdat alleen de top drie een handjevol punten kan scoren zou het voor de minder goden op de grid weinig uitmaken waar ze finishen. Een gridpositie is immers altijd goed te maken in de race, kijk maar naar Ferrari. Heel veel risico zal er dus waarschijnlijk op aanraden van de teams niet genomen worden.

Ze kunnen het zich simpelweg niet veroorloven om een dag voor de race waar alle punten verdeeld worden hun auto dubbel te vouwen. Lewis Hamilton zette de twijfels kracht bij door te opperen dat de sprint race niets meer dan een saaie optocht zal worden.

Brawn houdt vertrouwen

Volgens F1 Managing Director Ross Brawn is er echter geen reden om zo negatief te zijn. Hij is ervan overtuigd dat de coureurs gewoon voluit zullen gaan.

Als bewijs haalt Brawn de sprint van twee ronden na de herstart in Baku aan: "Ik vond de kleine sprint die we aan het eind hadden in Baku fascinerend, het was spannend. Ik denk niet dat [de sprint race] so agressief zal zijn, want het is meer dan 100 kilometer dus ze hebben wat meer tijd."

Desondanks is de race kort genoeg dat de teams (hopelijk) de hele race op de Soft band kunnen doen, zonder te stoppen. Natuurlijk is het benzineverbruik ook geen probleem meer. De motoren kunnen dus de hele run maximaal vermogen leveren.

Brawn denkt dat deze elementen alsnog zullen leiden tot harde gevechten, simpelweg omdat de coureurs dat willen: "Ik denk dat coureurs ook tegen elkaar zullen racen op de parkeerplaats van een supermarkt met winkelkarretjes. Het zit in hun natuur dat ze elkaar willen verslaan en er is niets zo erg voor ze als verslagen worden."

Druk vanuit het team

Dat er bij 'Sprint-Qualifying' weinig punten te verdelen zijn, maakt volgens Brawn dus niet uit. De coureurs zullen er alles aan gaan doen om de beste te zijn. Wel geeft hij toe dat alles valt of staat met de berichten die rijders toegesproken krijgen vanuit de pits:

"Zelfs als je waarde hecht aan het argument dat de sprint maar een voorronde is voor het hoofdevenement, de race, denk ik dat ze wanhopig zullen zijn om elkaar te verslaan en te laten zijn dat ze de snelste, de sterkste zijn. Ik denk dat niemand van ons kan weten hoe de coureurs zich zullen gedragen, hoe conservatief ze zullen zijn, en hoeveel druk ze zullen krijgen van hun teams om conservatief of agressief te zijn."

Zeer optimistisch

Ondanks alle twijfels houdt Brawn de moed er echter in. Hij blijft optimistisch: "Persoonlijk ben ik zeer optimistisch. Ik denk dat het een heel mooi evenement zal worden, een geweldige race. En ik denk dat de rijders ervoor zullen gaan, want denken we dat Max en Lewis een andere instelling zullen hebben als ze de eerste bocht ingaan, omdat het een sprint is? Ik denk het niet. Maar dat moet nog vastgesteld worden en dat moeten we gaan zien."

Formule 1
  • Red Bull Content Pool