Het rommelt nog steeds in het kamp van bandenleverancier Pirelli. De mysterieuze klapbanden van Lance Stroll en Max Verstappen tijdens de Grand Prix van Azerbeidzjan hebben opnieuw een vergrootglas gelegd op de activiteiten van de Italiaanse bandenboer. De voorlopig verklaring van de incidenten door Pirelli laat te wensen over, maar volgens voormalig F1-coureur en TV-persoonlijkheid David Coulthard is er een groter overkoepelend probleem.
Vervelende slijtage
Nog voor de incidenten gaf de Schot aan het beu te zijn dat het elk weekend weer over de fragiele, snel slijtende compounds van Pirelli moet gaan. In plaats van te racen zijn de coureurs volgens hem veel teveel bezig met banden sparen: "Dit hele Pirelli-tijdperk is gewoon verwarrend voor me en vervelend voor me om over te praten en super vervelend om van de coureurs aan te horen dat ze de banden 'niet teveel wilden belasten'."
Het ligt niet aan Pirelli
Pirelli Formula 1-opperhoofd Mario Isola was er snel bij om de harde woorden van DC een meer vriendelijke context te geven. Het is natuurlijk niet de schuld van Pirelli: "Hij had geen kritiek op Pirelli. Hij vond het bandenoorlog-tijdperk natuurlijk leuker, hij heeft graag competitie in de Formule 1. Niet alleen tussen motoren en auto's, maar naar zijn mening ook de banden. Hij vindt het huidige systeem met banden die ontworpen zijn om snel te slijten maar niks. Hij gaf gewoon zijn mening over de huidige regels en het huidige systeem. En ik begrijp dat volledig want hij is een rijder die meer dan tien jaar geleden reed toen de situatie compleet anders was."
2022 is het opgelost
Met de langverwachte overstap naar 18 inch wielen is Isola er zeker van dat Pirelli eindelijk orde op zaken kan stellen. De Formule 1 heeft het bedrijf namelijk gevraagd de extreme slijtage terug te brengen naar een acceptabel niveau: "Het wordt een heel ander verhaal volgend jaar omdat we gevraagd zijn de nieuwe 18 inch banden te ontwerpen met andere eigenschappen - minder oververhitting, minder degradatie. We weten dat de huidige auto's heel erg snel zijn, ondanks dat ze veel zwaarder zijn dan in het verleden. Dat levert een hoop slijtage op. En wanneer je een andere auto volgt verlies je downforce, dat is een extra element. Het is niet alleen het gewicht maar ook het downforce-niveau en de snelheid waar we op moeten letten."
Veelbelovend
Sinds Coulthard met pension ging zijn F1-wagens inderdaad flink zwaarder geworden. Zijn Red Bull RB4 woog 605 kilo. In 2022 gaan de auto's naar minimaal 790 kilo. Toch moet het nieuwe aerodynamisch pakket Pirelli gaan helpen om rubber te produceren dat langer mee gaat. Het effect van de 'dirty air' wordt immers verminderd, waardoor de auto's minder zullen glijden. Als voorbereiding op volgend seizoen worden de 18-inch banden getest met oude chassis met vergelijkbare downforce en extra gewicht aan boord.
Volgens Mario Isola zijn de resultaten tot dusver veelbelovend: "Natuurlijk kan de slijtage niet nul zijn, anders heeft het geen zin om strategieën met meer dan een pitstop en met verschillende compounds uit te voeren. Dus we moeten kijken naar onze doelen en compounds ontwerpen die voldoen aan de eisen. Wat ik kan vertellen is dat we natuurlijk de slijtage meten bij onze tests en we de coureur vragen om het uiterste eruit te halen. En de resultaten zijn veelbelovend. Volgend jaar zullen we nieuwe auto's hebben en moeten we de resultaten van die auto's beoordelen."
- Formula 1