Kassa! Red Bull Powertrains trekt vijf extra engineers weg bij Mercedes

In de strijd achter de schermen heeft Red Bull een nieuwe overwinning geboekt: vijf hooggeplaatste engineers van de Mercedes-motorafdeling zijn overgelopen.

Kassa! Red Bull Powertrains trekt vijf extra engineers weg bij Mercedes

Na het vertrek van Honda is Red Bull Racing's nieuwe motordivisie druk bezig om een competitief team samen te stellen voor 2022 en verder. Vooral bij de ontwikkeling voor de nieuwe formule voor 2025 kan het team wel wat hulp gebruiken. F1-waardig technisch personeel vind je echter niet bij elk willekeurig uitzendbureau op de lijst.

Na het leegtrekken van Honda's F1-project is Red Bull daarom druk bezig om mensen los te weken bij aartsrivaal Mercedes. De Mercedes motorfabriek in Brixworth is immers maar een uurtje rijden vanaf Red Bull's hoofdkwartier in Milton Keynes.

Ben Hodgkinson

De eerste overloper was meteen de grootste vangst. Als Head of Engineering met twintig jaar ervaring bij Mercedes High Performance Powertrains was Ben Hodgkinson de perfecte kandidaat om Red Bull Powertrains te gaan leiden. Mercedes reageerde gepikeerd door Hodgkinson's verplichte verlofperiode te verlengen.

Ze waren er in Brackley niet van gediend dat Ben geprobeerd had collega's over te halen om mee te gaan naar Red Bull. Met een strenger budgetplatfond in het vooruitzicht werden zijn woorden positief ontvangen. Het personeel van Mercedes loopt namelijk het risico om bij het invoeren van die regels alsnog hun baan te verliezen.

Vijf overlopers

De maatregelen van Mercedes waren echter tevergeefs. In een statement kondigt Red Bull aan nog eens vijf hooggeplaatste technische medewerkers te hebben aangesteld. Steve Blewett gaat de productie van de power unit aansturen, Omid Mostaghimi wordt verantwoordelijk voor de electronica en het ERS-systeem, dat Pip Clode gaat ontwerpen. Verder gaat het ontwerp van de power unit leiden Anton Mayo en wordt de productie van de verbrandingsmotor overzien door Steve Brodie.

Red Bull-chef Christian Horner is enthousiast over de aanwinst: Met onze nieuwe Technical Director Ben Hodgkinson en naast belangrijke medewerkers overgenomen van Honda Racing Development, zal elk van de ervaring medewerkers die vandaag aangekondigd zijn een enorme hoeveelheid ervaring, expertise en innovativiteit naar het Red Bull Powertrains programma brengen en ons een zo sterk mogelijk technisch platform geven voor de toekomst."

Er wordt nog druk gebouwd aan de nieuwe motorfabriek.

Competitie

Tegenover BBC Sport relativeert Mercedes-teambaas Toto Wolff het verlies van personeel aan Red Bull: "Dit is gewoon een strijdveld net zoals die op de baan. Dat moet je onder ogen zien. In de laatste paar weken hebben we zeker allebei aan een kant van het touw getrokken. Daar genoot ik van, Het is onderdeel van de competitie. Dat moet je nemen als een sportman."

"Maar aan het eind van de dag geloof ik in de filosofie van Mercedes en vind ik dat we een goede werkgever zijn. Het is een plek waar er veel druk is, maar er is ook een hoop lol. Daar kunnen we trots op zijn en daar moeten we op vertrouwen. Het zal altijd over en weer gaan. Maar laat ik het zo zeggen: Ik snap waar Christian mee bezig is - hij wil een structuur bouwen en dat is wanneer je soms een flinke cheque uit moet schrijven. Maar dat is prima."

Formule 1
  • Red Bull Content Pool