Lucas di Grassi: 'Formule 1 kan gewoon terug naar de V10'

Volgens de ex-F1 rijder moet het geen enkel probleem zijn voor de Formule 1 om terug te gaan naar betere tijden.

Lucas di Grassi: 'Formule 1 kan gewoon terug naar de V10'

De Formule 1 hinkt al een tijd op twee gedachten: aan de ene kant wil het een spannende sport vol spektakel zijn, maar aan de andere kant moet de F1 voorkomen als een 'relevant' laboratorium voor groene technologieën. Sinds 2014 is er daarom de V6 turbo-hybride Power Unit. Met wat vallen en opstaan is dit motorconcept het meest efficiënte dat de sport ooit gekend heeft.

Niet interessant

Voor de gemiddelde fan is dat echter totaal niet interessant. Het merendeel van het publiek wil spectaculaire, krijsende racers op het scherpst van de snede zien. De tegenvallende brom van de V6 en de noodzaak om brandstof te sparen tijdens de race hebben daar maar weinig mee te maken. Volgens ex-F1 rijder, Le Mans-veteraan en huidige Audi Formule E-coureur Lucas di Grassi hoeft het echter niet zo moeilijk te zijn om de twee tegenstrijdige kanten van de F1 met elkaar te verbinden.

E-fuel

Op zijn Twitter-account zet de Braziliaan uiteen wat volgens hem de beste richting voor de Formule 1 is. Di Grassi stelt dat de hybride Power Unit passé is en dat puur elektrisch rijden gereserveerd moet zijn voor de Formule E. Verbrandingsmotoren zullen moeten blijven om het karakter van de sport te behouden. In plaats van symbolische acties als bomen planten en met verouderde motoren rond rijden ziet Lucas liever dat de F1 volledig overstapt op milieuvriendelijke synthetische brandstoffen.

V10

Wanneer de F1 de productie en het gebruik van deze zogeheten e-fuels onder de knie heeft is er volgens Di Grassi geen reden meer om door te gaan met de hybrides. Een lekkere V8 of V10 op e-fuels geeft de Formule 1 de mogelijkheid om groene doelen te halen zonder de identiteit van de sport te verliezen.

Hij moedigt de FIA dan ook aan om stevig te gaan investeren in de technologieën voor goedkopere, schone synthetische brandstoffen. Dat kunnen we alleen maar toejuichen.

Formule 1
  • Formula 1