BREEK: Ferrari keert terug aan de top van Le Mans in 2023

Na 50 jaar zal Ferrari officieel terugkeren naar de koningsklasse van het World Endurance Championship. Via een tweet laat de Scuderia weten in 2023 aan de start te zullen staan op Le Mans.

BREEK: Ferrari keert terug aan de top van Le Mans in 2023

Het is eindelijk zover: Scuderia Ferrari keert terug op Le Mans. De Italiaanse renstal is al jaren actief in de GTE-klasse, maar heeft al sinds 1973 geen fabrieksauto ingezet in de topklasse van de iconische race. Voor 2023 gaat daar toch verandering in komen. Met een korte, maar zeer duidelijke tweet maakte Ferrari vandaag zich te zullen voegen bij de Le Mans Hypercar-klasse. Het merk gaat daarmee de directe strijd aan met Toyota, Peugeot, Glickenhaus en ByKolles.

Le Mans Hypercar

Ferrari's keuze voor LMH is opvallend. De Hypercar-klasse is namelijk de duurdere keuze in de nieuwe, vrij verwarrende structuur van het WEC. Gezien de kosten die Ferrari maakt in de Formule 1 was de verwachting dat als ze zouden kiezen voor de veel goedkopere LMDh-klasse. LMDh-auto's zijn gebaseerd op aangepaste LMP2-chassis met een standaard 50 pk hybride systeem. Ferrari zou in dat geval alleen de body en de verbrandingsmotor aan hoeven leveren. Eerder gaven Porsche en Audi aan zich om die redenen aan de LMDh te verbinden.

Intelligente hybride

Naast het verschil in chassis onderscheiden de twee klassen zich van elkaar door hun aandrijflijn. Om gelijkheid te creëren is er een pk-limiet van 680 pk geintroduceerd. LMH-wagens zijn echter verplicht om 271 van die pk's uit een elektromotor op de vooras te halen. Wanneer de accu's leeg zijn mag de verbrandingsmotor het verschil compenseren. Deze kans om te werken met deze intelligente hybride techniek en de mogelijkheid om een eigen chassis te bouwen zijn waarschijnlijk de factoren die het trotse Ferrari gemotiveerd hebben om toch voor LMH te kiezen.

Autosport
  • Dailysportscar.com