Toto Wolff: 'We moeten leren van de V10' 

Mercedes teamchef Toto Wolff was diep onder de indruk van het optreden van Fernando Alonso en de Renault R25 in Abu Dhabi. De Oostenrijker wil nog even goed bekijken waarom een 15 jaar oude auto zo veel spektakel opleverde.

Toto Wolff: 'We moeten leren van de V10' 

De paddock gonsde met verwachting op de vrijdag van de Grand Prix van Abu Dhabi, maar dat had helemaal niets met de race zelf te maken. Iedereen wachtte namelijk op de demorun van Fernando Alonso in zijn titelwinnende Renault R25. De auto kwam in actie om het afscheid van Renault F1 in de sport kracht bij te zetten.

Alle aandacht

De hele pitsstraat stroomde vol met engineers, pitcrew en ander personeel, ieder met een camera in de hand. De Renault leek een magnetische aantrekkingskracht te hebben op iedereen die er bij in de buurt was, zelfs nog voor het ding überhaupt een ronde gedraaid had.

De opwinding werd alleen maar groter toen duidelijk werd dat Alonso niet van plan was het oude beestje te sparen. Fernando veranderde de geplande demorondjes in een kwalificatiesessie en reed uiteindelijk een tijd van 1:39.9. Dat was uiteindelijk een seconde sneller dan de snelste raceronde gezet door Daniel Ricciardo.

Hoe kan dat dan?

In de pitbox bij Mercedes keek Toto Wolff stomverbaasd naar het spektakel dat Alonso en zijn oude dienstwagen teweeg brachten. Hij kon het eigenlijk niet bevatten dat de R25 op en naast de baan zo de aandacht vast wist te houden: “Die auto met de V10 motor, aan de ene kant is het een fossiel uit een tijd dat het terugbrengen van de CO2-uitstoot niet op de agenda stond en elektrische mobiliteit niet bestond. Maar als je naar de TV-beelden kijkt lijkt het alsof hij veel sneller ging dan de huidige auto's. Dus daar is iets over te leren. Ik denk dat er altijd iets te leren is.

Bring back V10's?

Op het eerste gezicht dacht Toto dat de auto alleen zulke hoge emoties opriep dankzij de gillende drieliter V10. Als een rasechte pragmatische Oostenrijker besloot hij die theorie meteen te testen: “Ik denk niet dat iemand van de Formule 1 er spijt van heeft dat de auto de baan op ging, want moeten we nu nadat we hem live gezien hebben analyseren waarom het zo aantrekkelijk was.

“Is het het geluid en de visuele ervaring die het zo aantrekkelijk maken? Maar toen zag ik de beelden zonder het geluid, en het zag er nog steeds geweldig uit. Dus hoe kan dat? Dat moeten we analyseren.

Misschien moet hij het een van zijn coureurs even vragen:

Formule 1
  • Mercedes Petronas F1
  • f1racers, F1 Master