VIDEO: Alonso geeft de Renault R25 V10 de sporen in Abu Dhabi

Fernando Alonso werd op het Yas Marina circuit herenigd met zijn titelwinnende Renault R25. De 950 pk V10 gilde het uit van plezier en deed oude tijden herleven in de paddock.

VIDEO: Alonso geeft de Renault R25 V10 de sporen in Abu Dhabi

De Grand Prix van Abu Dhabi is de laatste voor de derde variant van het Renault F1 team, dat volgend jaar omgedoopt zal worden tot Alpine. Dat is jammer, maar het brengt ook de nodige voordelen met zich mee. Zo mocht de terugkerende Fernando Alonso vandaag voor de vrije training de spectaculaire Renault R25 even uitlaten op het Marina Bay circuit.

In 2005 scoorde Alonso zeven overwinningen en zes podiums. In 19 races finishte hij zelfs maar een keer buiten de top vijf. Dankzij de tuned mass damper in de neus, de superieure Michelin banden en een ijzersterke drieliter V10 wisten Renault en Alonso samen de dominantie van Ferrari eindelijk te breken.

Perspectief

De R25 in actie zien op moderne slick banden die niet zoals in 2005 het hele weekend mee hoeven te gaan zet het een en ander in perspectief. De auto is natuurlijk veel langzamer dan het moderne turbo-hybride spul, maar toch lijkt hij veel harder te gaan. Dat kan natuurlijk liggen aan dat goddelijke geluid, maar er is meer aan de hand.

De R25 is namelijk een dikke 140 kilo lichter dan de huidige Renault R.S.20. Daarbij is de oudere auto met 4,8 meter een haast belachelijke 62.5 centimeter korter en met 1,8 meter zo'n 20 centimeter smaller dan zijn jongere broertje. Let wel: de huidige Renault is nog altijd 34.5 centimeter korter dan de Mercedes W11 die dit jaar beide titels won. Die auto is ondanks de krappe cockpit namelijk 5,77 meter lang.

Het verschil in formaat maakt dat de Renault R25 veel levendiger en lichtvoetiger op het oog is vergeleken met de enorme tanks van nu. Hoe het ook zij, het blijft geweldig om naar te kijken en luisteren!

Formule 1
  • Formula 1, The Shessa.