Ferrari: 'F1-wagen langzamer door deal met FIA'

De afgelopen twee Grands Prix werden de auto's met een Ferrari-motor totaal afgedroogd. De vaart in de auto's was ver te zoeken en iedereen dacht natuurlijk meteen aan de ruling van de FIA over de Italiaanse motoren. Ferrari ontkende dat aldoor, tot nu: teambaas Mattia Binotto geeft toe dat ze veel snelheid kwijt zijn.

Ferrari

De FIA en Ferrari troffen tijdens de ultralange winterstop tussen 2019 en 2020 een geheime schikking. Zo geheim dat ook de andere teams geen inzage kreeg in de afspraken tussen de opperscheidsrechters en de Italiaanse renstal. Inzet van het geheel was een overtreding in de motoren van Ferrari. In de tweede helft van vorig jaar was het team uit Maranello niet te stoppen.

Totdat de FIA vlak voor de Amerikaanse Grand Prix ineens een verduidelijking van de regels gaf, waarin stond dat een bepaalde hybride stroomkabel niet langs een brandstofsensor mocht lopen. De meeste teams hadden daar geen probleem mee, maar de auto's van Ferrari wel. Zeker omdat na die uitspraak ineens de vaart uit de bolides was.

Tijdens de winterstop kreeg Ferrari een 'straf' voor het mogelijke valsspelen, maar wat dat is werd niet bekendgemaakt. Ook hoefde Ferrari niet te vertellen wat ze nou precies fout hadden gedaan. Feit bleef echter wel dat de auto's plotseling minder snel gingen.

In 2020 blijken de auto's van Charles Leclerc en Sebastian Vettel ineens helemaal niet meer vooruit te branden. Teambaas Mattia Binotto geeft nu toe dat het wel wat te maken heeft met de deal tussen Ferrari en de FIA. Hij laat in vrij verpakte woorden weten dat de regelverklaringen van de FIA een hoop performance hebben gekost: "Since last year a lot of TDs [technische richtlijnen van de FIA] have been released, eventually clarifying some of the areas of the regulations. I think that through those TDs we had to adapt ourselves. I don't think it was only the case of Ferrari, I think looking at the power output of this season I think most of the other manufacturers had to adapt themselves. Certainly as Ferrari we had to adapt, and as a simple output of that we lost some of the performance we had. I think that now we've got a clearer situation in some areas of the regulations, hopefully that will continue if required for the future."