Red Bull zet vraagtekens bij extreme snelheid van Ferrari

Na twee overwinningen voor Ferrari, wil Red Bull in Singapore weer vooraan meestrijden. Maar Christian Horner kijkt niet alleen vooruit, ook het verleden is onderwerp van onderzoek: hoe kon Ferrari zó snel zijn in Spa en Monza?

Charles Leclerc

De afgelopen twee races was Ferrari het te kloppen team. Zowel de Grand Prix van België als die van Italië gingen met Charles Leclerc mee naar huis in Monaco. De Italiaanse renstal reed alleen wel heel erg hard. Het was op voorhand duidelijk dat de Ferrari's snel zouden zijn en zelfs de Mercedessen achter zich zouden laten. Onderwijl zou Red Bull Racing verderop rijden door enerzijds een onervaren coureur en in de wagen van Max Verstappen een nieuwe motor, waardoor hij achteraan moest starten.

Het was echter volgens velen wel opvallend dat Ferrari zo veel harder kon dan de rest. Mercedes-baas Toto Wolff viel het al op dat de motoren van Renault, Honda en Mercedes inmiddels ongeveer hetzelfde kunnen, maar de Ferrari-motor kan wel ontzettend hard rijden.

In Auto, Motor und Sport laat Red Bull Racing-chef Christian Horner weten dat hij bij de FIA toch heeft nagevraagd of alles wel in de haak is bij Ferrari: "We sent a number of questions to the FIA, but have not received any answers."

Er gaan verschillende theorieën over een truc die Ferrari toepast de rondte in het paddock. Eén optie is dat de elektrische systemen meer kilowatts opleveren dan legaal is. Dat zou echter wel ernstig vals spel zijn. Een andere theorie is dat de motor ergens brandstof kan opsparen en dan op een handig moment kan inzetten om zo meer vermogen te leveren. Ook het aloude argument dat Ferrari stiekem meer olie verbrandt komt weer kijken.

De FIA onderzoekt alles, maar heeft tot nu toe niets illegaals gevonden bij Ferrari. Het kan dus ook zijn dat de motorbouwers iets briljants hebben ontdekt: breng het dan ook maar naar de straatauto's. Overigens is het dan zaak om volgend jaar ook weer een briljante auto te maken die ook ergens anders dan in Spa en Monza kan winnen, want daar twijfelen de meesten toch wel aan.