Max Verstappen valt uit, Charles Leclerc pakt eerste overwinning in Spa

Voor de Max Verstappen-fans is de race snel afgelopen, maar wie daarna meteen uitschakelde heeft een mooie race gemist. De winst gaat voor het eerst naar Charles Leclerc, maar Lewis Hamilton houdt de race steeds spannend. Spa delivers.

Max Verstappen komt niet goed weg bij de start, terwijl de Ferrari's en Mercedessen lekker starten. Sergio Perez en Kimi Raikkonen komen voorbij, maar de Fin stuurt bij La Source scherp in en wordt gelanceerd door Verstappen. Max' linkervoorwiielophanging wordt daarbij beschadigd. Bij Raidillon breekt de ophanging en gaat Verstappen rechtdoor de muur in. Het levert meteen een safetycar op. Na 21 races zonder uitvalbeurt is Max Verstappen nu weer uitgevallen. Het is toch de curse of the home race die weer roet in het eten gooit in het jaar dat de Dutch GP nog niet op de kalender staat.

Pas aan het begin van de vijfde ronde komt de safety car weer naar binnen. Inmiddels is dan ook Carlos Sainz uitgevallen. De Spanjaard kreeg problemen met zijn versnellingsbak. Zijn teamgenoot Lando Norris heeft de vijfde plaats van Verstappen inmiddels overgenomen. De jonge Brit heeft vijf man ingehaald bij de start. Achter hem zijn het de Haas-wagens Romain Grosjean en Kevin Magnussen, ook die twee hebben een flinke opmars gemaakt. Magnussen heeft echter kennelijk een probleem op de rechte stukken, want eerst komt Perez voorbij en daarna Pierre Gasly en Lance Stroll. De Deen valt steeds verder terug in het veld.

Raikkonen lijkt toch last te hebben van de touché met Verstappen in de eerste bocht. Als Perez de Fin links inhaalt laat Gasly zien dat hij heus wel kan inhalen: hij pakt tegelijkertijd de rechterkant van Raikkonens wagen. 

Dan is de negentiende ronde aangebroken en staat het hele publiek op om te applaudisseren. De gisteren verongelukte F2-coureur Anthoine Hubert reed met startnummer 19 en wordt zo herdacht. 

Overigens laat blijft Gasly vandaag visitekaartjes afgeven, door Kevin Magnussen weer in te halen aan het einde van Kemmel Straight en zijn auto gewoon te laten staan, waardoor de Deen eventjes van de baan schiet. Dan komt raceleider Charles Leclerc binnen voor zijn bandenstop naar mediums. De Monegask komt achter zijn teamgenoot Vettel terecht, die al veel eerder gestopt is. Een ronde later is Hamilton binnen, vanaf de leiding, maar hij komt achter Leclerc terecht door een probleempje bij de pitstop. Een ronde later komt ook Bottas binnen, waardoor de stand nu Vettel, Leclerc, Hamilton, Bottas is. De verliezer in het verhaal is duidelijk Charles, want hij reed afgetekend voor het veld uit voordat er gestopt werd. Leclerc loopt in elk geval wel hard in op de auto van zijn teamgenoot en die krijgt vanaf de pitsmuur een order om de jonge Monegask erlangs te laten. Intussen lopen de twee Mercedessen overigens ook hard in op het rode duo, wellicht komt hier hetzelfde scenario in beeld als Max Verstappen in Hongarije trof: de hele race aan de leiding rijden en dan tegen het einde last krijgen van vergane banden, terwijl de Mercedes volle bak door kan stampen.

Na de switch tussen de Ferrari's blijft Hamilton inlopen. Vettel moet alles geven om de Brit achter hem te houden. De Mercedes is echter bloedsnel en met DRS rijdt Hamilton in de 32e ronde voorbij Vettel. Het gat naar Leclerc is dan nog 6,5 seconden. Vlak daarna komt Alex Albon voorbij aan Pierre Gasly, de Thai rijdt daardoor nu op de tiende plek. Daarna heeft hij Kvyat en Ricciardo voor zich. Eerst passeert de Rus de Renault van Daniel met veel geweld, daarna laat Albon in een schitterende dubbele inhaalactie zien dat hij echt kan rijden. Alle drie de overgebleven auto's van Red Bull/Toro Rosso rijden nu in de punten. Daarna komt Albon ook nog voorbij Daniil Kvyat en kan op jacht gaan naar de zesde plaats van Sergio Perez.

Met nog vier ronden te gaan zit Hamilton op vier seconden achter Leclerc. De tactici op de pitsmuur voorspellen echter dat de banden van Charles het snel zullen begeven, aangezien dat bij Vettel ook gebeurde. Hamilton zit dus op het vinkentouw om de eerste Ferrari-overwinning sinds Spa vorig jaar af te pakken. 

Pierre Gasly verremt zich nog even flink in de laatste ronde, waardoor hij zijn puntenfinish verspeelt aan Hulkenberg. Daarna racet Giovinazzi zijn Alfa in Pouhon de muur in, waardoor Gasly gered wordt en alsnog een punt heeft. Dan valt ook Lando Norris nog even stil, waardoor hij van de vijfde naar de achtste plek terugvalt.

Charles Leclerc weet de leiding echter te houden en Lewis Hamilton van zich af te houden. De Monegask draagt zijn eerste overwinning in de Formule 1 op aan de gisteren verongelukte Franse coureur Anthoine Hubert. Hij voegt toe dat het weliswaar goed voelt om te winnen, maar dat het moeilijk is te genieten van zijn winst.