Charles Leclerc wint Grand Prix van Italië op heroïsche wijze, Max Verstappen niet verder dan P8

Charles Leclerc heeft na een heroïsch gevecht met Lewis Hamilton de Grand Prix van Italië gewonnen. Valtteri Bottas werd tweede na een fout van Hamilton in de slotfase. Max Verstappen kwam vanaf de laatste startpositie niet verder dan de achtste positie.

HH-201727815.jpg

Met Charles Leclerc op pole position en Max Verstappen achteraan het deelnemersveld maakt de Formule 1 zich op voor de Grand Prix van Italië. De grote vraag is of Ferrari haar favorietenrol waar kan maken en of Verstappen zich terug kan vechten naar een goede puntenfinish. 

De start
Bij de start van de Grand Prix is het Charles Leclerc die de leiding behoudt ten opzichte van beide Mercedessen. Voor Verstappen was er een minder goede start: na een ronde moet hij naar binnen om zijn voorvleugel te vervangen. Nico Hulkenberg had een goede start en had Sebastian Vettel eventjes te pakken voor P4, maar een ronde later weet Vettel dat weer recht te zetten. 

De traditioneel kortste Grand Prix van het jaar is goed begonnen voor Lance Stroll, die na drie rondes rondrijdt op de zevende positie. Daarachter is Alexander Albon de smaakmaker in gevecht met Carlos Sainz: een ongekende divebomb lijkt briljant, maar een bocht later weet Sainz hem terug te pakken en Albon zakt terug tot de elfde positie. 

Vettel crasht
In de zevende ronde zien we ineens een stilstaande Ferrari in de Ascari-chicane: Vettel is gespind! Bij het wegrijden na zijn spin rijdt hij zomaar weg en raakt hij Lance Stroll. De Canadees, die 'he just came back on the circuit like an idiot' zegt over de board-radio, doet even later exact hetzelfde en rijdt hierdoor Pierre Gasly van de baan. Dit gaat ongetwijfeld een staartje krijgen. 

Verstappen krijgt hierdoor een plek cadeau, want Vettel moet naar binnen om zijn voorvleugel te laten vervangen. Ook Romain Grosjean spint in de Ascari-chicane. Hij kan wel zijn weg vervolgen, zij het met platte softs. 

Een aantal ronden later is daar het verlossende woord: Vettel krijgt een stop/go-penalty van tien seconden. Hierdoor gaat Vettel veel tijd verliezen en ziet hij wellicht een puntenfinish als sneeuw voor de zon verdwijnen. Lance Stroll krijgt slechts een drive through-penalty. Ook Kimi Raikkonen krijgt een stop/go-penalty van tien seconden, omdat hij op de verkeerde banden de race is begonnen.

Ondertussen rijdt Leclerc nog altijd aan de leiding van de race voor de twee Mercedessen. Het gat wordt echter niet groter dan anderhalve seconde en daarmee blijft de Monegask vol onder druk staan. 

Leclerc vs. Hamilton
Lewis Hamilton is de eerste die van softs naar medium gaat als geplande pitstop in de twintigste ronde. Hiermee doet hij een undercut. Een ronde later komt Leclerc naar binnen om zijn positie te behouden en Hamilton op te vangen. Het gat is kleiner dan voor de pitstop en Hamilton zet direct de aanval in. Leclerc verdedigt zijn positie met verve, ondanks de aanwezigheid van Nico Hülkenberg. 

De virtual Safety Car komt naar buiten nadat het rechter voorwiel van Carlos Sainz niet goed is gemonteerd. Zonde voor hem, want zijn McLaren reed stevig in de punten op de zevende plek en nu rest er slechts een DNF. Ondertussen heeft Verstappen ook zijn tweede pitstop gemaakt.

Twee ronden later is er opnieuw een VSC. De auto van Daniil Kvyat heeft de geest gegeven en de Rus staat bij het uitkomen van de eerste chicane langs de kant. Vlak na de herstart zet Leclerc zijn teamgenoot Vettel op een ronde: au, pijnlijk! 

Het gevecht om de overwinning krijgt in de 36e ronde een nieuw hoofdstuk: Leclerc maakt een foutje bij het aanremmen voor de eerste chicane en schiet daarmee rechtdoor. De aanval van Hamilton die volgt wordt afgeslagen.

Spectaculair slotstuk
In de 42e ronde is het de beurt van Lewis Hamilton om een fout te maken. De vijfvoudig wereldkampioen verremt zich in bocht 1 en verliest daardoor een plek aan Valtteri Bottas. De Fin kwam na zijn pitstop met rassen schrede dichterbij de twee leiders van de wedstrijd. Kan hij wellicht een gooi doen naar de overwinning?

Renault is ondertussen bezig aan een indrukwekkend weekend: de Franse renstal kwalificeerde zich voor het eerst met twee auto's in de top zes sinds 2007 en rijdt nu rond op de vierde (Daniel Ricciardo) en vijfde (Nico Hülkenberg) positie. In ronde 43 wordt Vettel zelfs op een ronde gezet door de Renaults. 

De snelste raceronde zal een prooi worden voor Hamilton. De Brit duikt drie ronden voor het einde van de race naar binnen om een set softs onder de auto te zetten. Het gat met nummer vier Ricciardo was immers groot genoeg.

Bottas is inmiddels aangesloten bij Leclerc. De spanning staat er vol op voor de laatste rondes, maar de Fin maakt een fout en kan geen vuist meer maken in de strijd om de overwinning.

Charles Leclerc wint de Grand Prix van Italië voor Valtteri Bottas en Lewis Hamilton. Hiermee klinkt eindelijk het Italiaanse volkslied weer eens op het circuit in Monza, de eerste keer sinds 2010. Renault zal tevreden zijn met P4 en P5, voor Alexander Albon en Sergio Perez. Max Verstappen komt niet verder dan de achtste positie. 

Autosport
  • Hollandse Hoogte