Max Verstappen en Ferrari kibbelen om 'valsspelen' na GP Amerika

De afgelopen maanden was het team van Ferrari ijzersterk, maar het weekend in Austin, Texas was er om snel te vergeten. De auto's gingen ineens niet meer zo snel en dat verleidde Max Verstappen tot de uitspraak dat ze de afgelopen maanden vals speelden. Ferrari reageerde woedend op die suggestie.

Ferrari speelt vals

Als er een team was dat gisteren tijdens de Grand Prix van de Verenigde Staten finaal door het ijs zakte, dan is dat het team van Ferrari wel. Sebastian Vettel viel uit en Charles Leclerc eindigde alsof hij een Renault uit 2017 achterin had op bijna een minuut achter de top drie. Opvallend, want de afgelopen maanden domineerden ze de Formule 1.

Tegen Jack Plooij van Ziggo Sport reageerde Max Verstappen gisteren: "Dat krijg je als je stopt met valsspelen." Hij doelde daarmee op de suggesties dat het team een truc had verzonnen om met het verleggen van een stroomkabel in de auto een FIA-sensor in de war te schoppen. Sinds de zomervakantie konden de twee auto's van Ferrari onmetelijk hard optrekken en wonnen daardoor regelmatig de kwalificaties, terwijl ze in de race ook enorme voorsprongen konden opbouwen. De overige teams wilden weten wat Ferrari in zijn schild voerde, maar het leek erop dat er niets aan de hand was.

Kennelijk hadden de teams uiteindelijk wel lucht van de truc gekregen, want Red Bull Racing vroeg vorige week toestemming aan de FIA om een wijziging in hun lay-out te maken door een stroomkabel van het hybridesysteem te verplaatsen in de auto. Zaterdagmorgen gaf de FIA uitsluitsel met een richtlijn waarin die lay-out verboden werd. Opvallend genoeg waren de auto's van Ferrari sindsdien ineens een stuk minder snel.

Waar Max Verstappen dat als vals spel omschreef is Mercedes wat diplomatieker. Toto Wolff en Lewis Hamilton reageerden dat Ferrari het motorische voordeel kwijt is dankzij de richtlijn van de FIA. Ze nemen het woord valsspelen dus niet in de mond. Kennelijk is dat een belangrijk verschil voor Ferrari, want de Italianen reageerden als door een adder gebeten op de uitspraken van Verstappen. Teambaas Mattia Binotto noemt de uitspraak van Max teleurstellend en voegde toe dat ze helemaal niets aan de motor hoefde te veranderen na de FIA-richtlijn. Hij voegde toe: "We were very close to pole position, as it has been in the last races."

Charles Leclerc was nog stelliger over de uitspraken van Verstappen en reageerde met typisch Monegaskische arrogantie: "It's a joke. He has no clue. He is not in the team. I don't know why he is speaking, he doesn't know anything about us."