Valtteri Bottas wint GP Amerika voor wereldkampioen Lewis Hamilton en Max Verstappen

Ferrari speelt dit weekend geen rol van betekenis: het gaat alleen om Max Verstappen en de twee Mercedessen van Valtteri Bottas en Lewis Hamilton. De Brit rijdt in Texas naar het wereldkampioenschap, Bottas wint de race en Max Verstappen rijdt naar de derde plek.

Lewis Hamilton wereldkampioen

Max Verstappen heeft op de startgrid een complete nieuwe achtervleugel gekregen, want kennelijk was het origineel op het hobbelige circuit gebroken. Het heeft gelukkig geen invloed op zijn startplaats. Bij de start komt Verstappen goed weg en hij pakt vlak na de eerste bocht de tweede plek over van Sebastian Vettel. De Duitser heeft het niet makkelijk, want hij valt snel terug naar de zesde plaats. Lewis Hamilton stijgt snel naar de derde plaats. Over de radio klaagt Vettel over "understeer like crazy", hij moet ergens schade hebben opgelopen. De topdrie van Bottas, Verstappen en Hamilton rijdt nu ook weg van Charles Leclerc. Ferrari heeft het moeilijk dit weekend.

Suspension failure

Op de vijfde plaats rijdt Lando Norris, maar hij lijkt Daniel Ricciardo achter zich aan te krijgen. Sebastian Vettel weet inmiddels ook meer aan te sluiten bij de Australiër in zijn Renault. In ronde 8 breekt de ophanging van de Ferrari van Vettel. Dat verklaart zijn problemen, de Duitser is de eerste uitvaller van de race. Hij parkeert zijn auto in de sector twee en kan daar meteen worden opgeruimd. Hij helpt zijn teamgenoot dus niet met een gratis Safety Car. In de tussentijd rijdt Daniel Ricciardo de McLaren van Norris voorbij.

Vooraan loopt Lewis Hamilton langzamerhand in op Max Verstappen. De Brit komt zo nu en dan binnen DRS-bereik van Verstappen. Het lijkt een kwestie van tijd voordat de tweede plaats naar Hamilton gaat. Het team van Ferrari waarschuwt Leclerc om uit de buurt van de apex van bocht 8 te blijven, daar reed Vettel zijn achterwielophanging stuk. In ronde 14 wisselt Verstappen naar de harde banden. Het kost hem de tweede plek, maar hij komt terug op p4, achter Leclerc. Bottas komt de ronde erna ook binnen voor harde banden. Hij komt net voor Verstappen terug, die krijgt in zijn oren de opdracht om "verstandig" te zijn en dus niet te veel op jacht te gaan. Bottas en Verstappen pakken daarna beiden makkelijk de Ferrari van Leclerc in.

In de 21e ronde stopt Charles Leclerc en omdat de gifbeker bij Ferrari echt leeg moet gaat dat mis: hij staat bijna 8 seconden stil. Het linker achterwiel wil niet vast, waardoor hij terugvalt naar P6 achter Ricciardo en Hulkenberg. Sergio Perez rijdt intussen naar P7. Hij startte vanuit de pitsstraat, dus dat is een mooie prestatie. Dan rijdt de Ricciardo naar binnen voor zijn pitstop en vervolgens pakt Leclerc Hulkenberg.

Eén of tweestoppers

Mercedes roept Hamilton binnen, maar de Brit roept dat hij doorrijdt en voegt de daad bij het woord. Het team antwoordt aan Bottas dat hij daardoor nu zijn teamgenoot mag aanvallen. Ook de Fin voegt meteen de daad erbij en haalt Hamilton zonder poespas in. De Britse toekomstig wereldkampioen valt terug achter Verstappen, maar de Duitsers verwachten dat Verstappen nog een stop gaat maken.

Wie in ieder geval voor een tweestopper had moeten kiezen is Nico Hulkenberg. De Duitser zwabbert in zijn Renault over de baan. Hij valt ver terug en door zijn pitstop belandt hij zelfs op P15, terwijl hij een paar ronden eerder nog op P6 reed.

Robert Kubica wordt de tweede uitvaller van de dag. De Pool parkeert de Williams in de pits en wordt achteruit de garage in gerold. In de 35e ronde komt Max Verstappen binnen voor zijn tweede pitstop, hij valt erdoor terug naar de derde plek. Op zijn medium banden kan hij de race wel uitrijden, net als eerder antwoordt Bottas direct. Hij gaat ook naar een nieuwe set mediums. Lewis Hamilton neemt de leiding nu over.

Met het uitvallen van Vettel moet Alex Albon naar de vijfde plek kunnen terugrijden. De Thai zit dus op de achtervleugel van Daniel Ricciardo die op die vijfde stek rijdt. De race is nu voor ongeveer twee derde voorbij, dus wellicht kan Albon zelfs nog naar de Ferrari van Leclerc gaan jagen. Daarvoor moet hij nog wel bijna een halve minuut dichtrijden.

Bottas en Verstappen rijden nu snel op Hamilton af. De Brit meldt in de 41e ronde dat de banden het toch wel moeilijk beginnen te krijgen. Vlak erna komt ook Charles Leclerc binnen voor nieuwe banden. De Monegask valt daardoor terug tot op vijftig seconden achter Max Verstappen en gaat op jacht naar de snelste ronde. Voorlopig gaat de snelste ronde inderdaad naar Leclerc. 

Hulkenberg haalt Raikkonen in, maar doet dat naast de baan. Hij krijgt daarom de opdracht om de plaats weer terug te geven en moet opnieuw beginnen. In de top 3 lopen Max en Valtteri in op Lewis. Met nog zes ronden te gaan krijgt Bottas DRS op Hamilton, Verstappen ligt nog vijf seconden achter de Finse Mercedesrijder. Verstappen krijgt over de teamradio te horen dat hij volle bak moet trappen om in te lopen. Valtteri Bottas probeert het intussen op Hamilton, maar de Brit houdt de deur dicht en maakt zijn wagen extreem breed waardoor de Fin moet afhaken. 

Een ronde later lukt het Bottas wel om de leiding over te nemen. Verstappen ligt nu 3,5 seconde achter Hamilton en loopt hard in. Hamilton moet daarbij oppassen voor een inhaalpoging: als hij eraf vliegt terwijl Bottas wint, wordt hij geen wereldkampioen. Verstappen schreeuwt over de radio om "full power" en het team vertelt dat hij alles heeft dat in de Honda zit.

De aanval van Max Verstappen wordt echter gefnuikt door Kevin Magnussen die in de voorlaatste ronde van de baan vliegt met een remprobleem,. Het lijkt een Virtual Safety Car op te gaan leveren, maar de raceleiding laat toch doorrijden. Verstappen zit toch vlak achter Hamilton, maar er is een gele vlag in sector 2, waardoor Verstappen genoegen moet nemen met een derde plaats.

Hamilton prolongeert zijn wereldtitel met een tweede plaats in de GP, achter winnaar Valtteri Bottas. Max Verstappen claimt de derde plaats.

Top 10

1. Bottas

2. Hamilton

3. Verstappen

4. Leclerc

5. Albon

6. Ricciardo

7. Norris

8. Sainz

9. Hülkenberg

10. Kvyat