Pole voor Bottas op hobbelig COTA, Verstappen start vanaf P3

Valtteri Bottas heeft pole position gepakt voor de Grand Prix van Amerika. Op een hobbelig COTA was hij sneller dan Sebastian Vettel. Max Verstappen start de race vanaf de derde positie.

dpaphotosfour215976.jpg

Q1: Lando Norris het snelste

De kwalificatie voor de Grand Prix van Amerika zal een belangrijke zijn voor twee mannen: Lewis Hamilton kan namelijk op zondag bij de race kampioen worden. Hijzelf moet beter finishen dan P9 of Valtteri Bottas moet de race niet winnen. 

Zoals gebruikelijk is Robert Kubica de eerste die het hobbelige Circuit of the America's betreedt. Hij zal naar verwachting ook hier worden uitgeschakeld in Q1.

Max Verstappen is tot nu toe tevreden over zijn weekend. De Nederlander was zowel bij de eerste als bij de derde vrije training de snelste. De vraag is of hij mee kan doen om pole position bij zijn honderste Grand Prix.

Charles Leclerc is een van de eerste die een goede tijd zet, maar Alexander Albon is opvallend genoeg zeven tienden sneller met 1:33,984. Deze tijd wordt niet veel later aangescherpt door Verstappen. Lewis Hamilton is uiteindelijk de snelste van het hele veld: 1:33,454. 

Wat opvalt is de snelheid van de McLarens. Het is niet meer verrassend, maar Carlos Sainz heeft zich tussen de beste vijf gewurmd. In de derde vrije training tekende Lando Norris nog voor de derde positie. Als de vlag valt zet de Brit de snelste tijd van Q1 met 1:33,353.

Wat afvallers betreft is het een voorspelbaar stuk geworden. De twee Williamsen verwelkomen beide Alfa Romeo's en Sergio Perez bij hun clubje. 

Q2: Top dicht bij elkaar

Ook in Amerika monteren de topteams mediums onder hun bolide. Indien zij daarmee hun snelste ronde rijden, mogen zij starten op deze compound band. Dit kan een voordeel zijn in de race ten opzichte van de rest van het veld. 

Mercedes, Red Bull en Ferrari zitten maximaal drie tienden bij elkaar vandaan. Alleen Alexander Albon heeft dat gedaan op de zachtste band. Vanzelfsprekend zullen deze mannen op softs naar buiten gaan bij hun tweede run, maar naar alle verwachting die run afbreken.

Daarachter zijn de McLarens het snelst en claimen daarmee P7 en P8. Ook Daniel Ricciardo en Pierre Gasly mogen meedingen in Q3.,

Lewis Hamilton was bij het begin van de tweede run heel agressief richting Verstappen en Daniil Kvyat. Wellicht krijgt dit voorval nog een vervelend vervolg voor de zesvoudig wereldkampioen in spe. 

Q3: Pole voor Bottas, Hamilton op P5

Het moment van de waarheid: wie claimt er pole position? Het lijkt onvoorspelbaarder dan ooit.

Als het aan Bottas ligt, kan de sessie afgevlagd worden na de eerste run. De Fin is niet alleen de snelste met 1:32,0 maar ziet teamgenoot en concurrent Hamilton pas terug op de vijfde positie. Max Verstappen zit in een Ferrari-sandwich op P3. 

Na een korte periode van rust op het Circuit of the America's is Max Verstappen de eerste die een rondetijd gaat zetten in de tweede run. Voor hem zit er niet meer in dan een tijdsverbetering. De volgorde blijft zoals hij in de eerste run is neergezet.

Pole position dus voor Valtteri Bottas, die daar zeer content mee zal zijn. Sebastian Vettel start vanaf de tweede plek, voor Max Verstappen en Charles Leclerc. Lewis Hamilton komt vanaf P5. 

Formule 1
  • Hollandse Hoogte