Lewis Hamilton wint GP van Mexico, Max Verstappen zesde

Helaas dit jaar geen oranjefeest met DJ TIësto op het podium in Mexico. Max Verstappen eindigt na een inhaalrace als zesde. Lewis Hamilton wint de race, maar kan zich nog niet tot wereldkampioen kronen.

Uitslag GP Mexico

Het is droog in Mexico, maar in de lucht hangt regen als de Grand Prix van 2019 start. Zoals bekend staat Max Verstappen niet op pole position ondanks dat hij de twee snelste tijden zette in de kwalificatie. Door een straf start de Nedermonegask vanaf de vierde plaats. Vooraan staan dus de Ferrari's van respectievelijk Charles Leclerc en Sebastian Vettel. Daarachter is het Lewis Hamilton en dan dus pas Max Verstappen. Hamilton maakt vandaag kans om wereldkampioen te worden, maar dat hangt af van zijn finish én die van Valtteri Bottas.

Bij de start komt Max heel goed weg, maar hij raakt in de tweede bocht Lewis Hamilton, die zijn auto laat staan. Verstappen komt naast de baan terecht en valt uiteindelijk terug naar P8. De verschillende touchés bij de start zorgen ervoor dat de raceleiding een Virtual Safety Car inzet om de baan weer even schoon te kunnen maken. Na de Ferrari's ligt Alex Albon nu op de derde plek, voor Carlos Sainz en Lewis Hamilton.

In de vijfde ronde haalt Verstappen Bottas in in het stadiongedeelte. Het levert groot gejuich op, maar ook een lekker band voor Max. Hij valt er helemaal door terug naar achteraan. Op zijn nieuwe harde banden rijdt hij vervolgens de snelste rondetijden, maar het zal een harde dobber worden om naar de punten te rijden. Al is de kans aanwezig dat Max de race op deze banden uit kan rijden.

Pitstops

De eerste reguliere pitstop is van Lando Norris, hij wisselt naar de harde band. Bij het wegrijden gaat echter iets mis met zijn wagen en hij stopt aan het eind van de pitstraat. Het betekent in ieder geval dat Verstappen weer een plekje heeft gewonnen. Albon wisselt vanaf de tweede plaats naar een set nieuwe mediumbanden en valt terug naar de zesde plaats. In de 16e ronde is Leclerc de volgende die naar nieuwe mediums wisselt en hij geeft de leiding over aan Vettel.

De auto van Max lijkt toch wat schade te hebben opgelopen, want hij rijdt geen erg snelle rondetijden achterin het veld. Ondertussen blijft het misgaan bij de pitstops: Antonio Giovinazzi krijgt te vroeg het signaal om weg te rijden, waardoor zijn rechterachterwiel eraf valt. De Italiaan valt daardoor terug van P8 naar P17. Verstappen heeft inmiddels zijn snelheid weer wat teruggevonden, hij haalt Magnussen en Gasly in en lijkt weer op weg naar de punten. In de 32e ronde is het zo ver: door Carlos Sainz met het mes tussen de tanden in te halen rijdt hij op de tiende plek en dus heeft hij weer een punt te pakken. Door de pitstop van Lance Stroll en een inhaalactie op Daniil Kvyat rijdt Verstappen naar de achtste plek. 

Vooraan is het nu Charles Leclerc, maar die moet nog een keer stappen, voor Lewis Hamilton die zijn harde banden heel probeert te houden en daarachter Alex Albon op P3, maar ook de Thai moet nog eens stoppen. Daarachter is het Sebastian Vettel die op jacht is naar de overwinning. Voor Verstappen richt de jacht zich nu op thuisheld Sergio Perez, in de 43e ronde is het zo ver. Met een keurige uitremactie pakt Verstappen de plaats van de Mexicaan over. Het vizier kan nu op Daniel Ricciardo, hij rijdt echter ruim tien seconden verderop.

Drama

De stop van Charles Leclerc gaat mis, de wielmoer van het rechterachterwiel gaat er niet goed op. De Monegask verliest vier seconden en dat is goed voor Lewis Hamilton, die nu de leiding in de race overneemt. Vlak daarna toont het team van Red Bull hoe het wél moet: de wagen van Albon krijgt in 1,9 seconde vier nieuwe banden.

Door de stops is de top vijf nu Hamilton, Vettel, Bottas, Leclerc, Albon. Op een flink stuk daar achter rijdt Ricciardo (ruim 18 seconden)  en daar weer een stuk (13 seconden) achter is het Verstappen. De Australiër wisselt in de 51e ronde naar de mediumbanden, waardoor Max oprukt naar P6. De Nederlander heeft nu dus een enorm gat te overbruggen naar zijn teamgenoot. Lando Norris, die twee ronden achterstand had na zijn mislukte pitstop, reed voor spek en bonen mee en parkeert zijn auto uiteindelijk toch in de pitstraat en wordt daardoor de eerste uitvaller.

DNF

Net als Lando Norris rijdt ook Kimi Raikkonen de pits in om zijn auto te parkeren. De Alfa Romeo reed op een ruime ronde achterstand en dat is reden om voor een DNF te kiezen voor het team. 

Ricciardo probeert Sergio Perez op zijn klassieke manier uit te remmen, maar nu gaat hij echt veel te hard. De Australiër glijdt van de baan en moet Perez weer voorlaten. De beloofde regen blijft verder uit in de race. Het gevecht tussen Sergio Perez en Daniel Ricciardo gaat door. Verstappen rijdt voor het duo en lijkt (gedongen) genoegen te hebben genomen met de zesde plek. 

Lewis Hamilton pakt de overwinning, voor Sebastian Vettel en Valtteri Bottas. Doordat de Fin zo dicht achter Lewis eindigt, kan Hamilton nog niet voor de zesde keer wereldkampioen worden. Daarvoor moet hij nog een race wachten tot de GP van Amerika.

In de laatste ronde rijden Daniil Kvyat en Nico Hulkenberg tegen elkaar aan. De Duitser wordt er bij het uitkomen van het stadion afgeknikkerd door de Rus. Hij haalt de finish net niet.