MAX VERSTAPPEN PAKT POLE IN MEXICO

Geen regen in Mexico, maar wel spanning. In Q1 is Max Verstappen razendsnel, daarna komen de Mercedessen weer onderlangs. De eerste run van Q3 is overtuigend voor Verstappen vóór de Ferrari's en Mercedessen. De pole is er voor Max Verstappen.

Formule 1 kwalificatie Mexico

Update: helaas hebben de stewards Max Verstappen en gridstraf van drie plaatsen gegeven. Max start dus vanaf P4.

In de laatste vrije training zette Max Verstappen een zesde tijd. Een schril contrast met gisteren, toen de Nederlander naar de derde en tweede tijd reed. Voor Verstappen staat in VT3 Carlos Sainz. De Spanjaard heeft de goed presterende McLaren, en achterin die wagen ligt de Renaultmotor die de laatste twee jaar Verstappen naar de overwinning reed. De Franse krachtbron weet zich opvallend goed te gedragen in de ijle lucht op 2.400 meter hoogte in Mexico.

De semi-beloofde regen blijft voorlopig grotendeels uit op zaterdag. Ja, het is wel nat geweest, maar niet tijdens de kwalificatie.

Q1: Max Verstappen is het snelst

Zoals wel vaker rijdt George Russell als eerste naar buiten. Het duurt een tijdje voordat er nog een auto naar buiten rijdt: Russells teamgenoot Robert Kubica. De twee rijders van WIlliams zetten dus ook als eersten een snelle tijd, maar echt snel zijn ze natuurlijk niet. Inmiddels is vrijwel hele veld naar buiten gereden als Romain Grosjean zijn wagen de baan af glijdt. Alleen Max Verstappen is dan nog binnen. Opvallend: Kevin Magnussens eerste gezette rondetijd is langzamer dan de twee Williamsen.

Max Verstappens eerste getimede ronde is 11:15,949 en dat is sneller dan de Ferrari's en Mercedessen nu rijden. Ook Albon is snel in zijn Red Bull en zet de tweede tijd. Het zou iets moois kunnen beloven voor de rest van de kwalificatie, maar Ferrari en Mercedes kunnen de motor straks ineens nog meer vermogen geven. Achter de Red Bulls staan Charles Leclerc (+0,415), Lewis Hamilton (+0,475), Sebastian Vettel (+0,747) en Valtteri Bottas (1,113). Deze top 6 besluit dat ze aan één run genoeg hebben en ze blijven tot het begin van Q2 binnen staan.

De twee auto's van Toro Rosso zetten een zesde (Daniil Kvyat) en negende (Pierre Gasly) tijd. Tussen het Red Bull-B-duo in de wagens van Carlos Sainz en Valtteri Bottas.

Out: STR, MAG, GRO, RUS, KUB (op anderhalve seconde achter Russel (!))

Q2: Natuurlijk is Hamilton sneller

Kvyat, Sainz en Gasly zijn de eersten die naar buiten rijden. Ze worden op de voet gevolgd door de twee wagens van Mercedes en zo'n beetje iedereen. Max Verstappen wacht wederom even voordat hij naar buiten rijdt, maar hij is niet de allerlaatste. Zijn eerste getimede ronde is goed voor een tweede plek, achter de tijd van Vettel (1:15,914).

Daarachter zijn het Bottas, Hamilton, Albon, Sergio Perez, Nico Hulkenberg, Lando Norris en Daniel Ricciardo die de top tien afmaken. Het hele veld rijdt naar binnen voor wat afstelwerk en komt vlak voor het einde van de sessie weer naar buiten voor nog een snelle ronde.

Sainz verbetert daarin zijn tijd flink: hij zet zich voorlopig voor de Mercedessen, terwijl Norris zich tussen de Mercedii zet. Dan komen Bottas en Hamilton echter over de meet: ze zetten de snelste tijden. Opvallend genoeg laten veel rijders hun ronde lopen. Wellicht heeft het te maken met de bandenkeuze voor de race, maar in het geval van de Renaults is het bijzonder: zij halen Q3 niet en dat is het wel een hoge prijs voor de vrije keuze van banden. De regel die de top 10-rijders dwingt om op de snelste band van Q2 te starten gaat waarschijnlijk in 2020 vervallen. Daarover moeten de teams overigens nog wel stemmen.

Out: PER, HUL, RIC, RAI, GIO

Q3:

Het hele veld rijdt ongeveer gelijktijdig naar buiten om een eerste snelle tijd te zetten. De beide wagens van Mercedes zijn snel, maar Vettel is sneller. Max Verstappen rijdt echter als enige in de 1:14's, met een 1:14,910. Hij is veel sneller dan de Ferrari's van Leclerc (+0,114) en Vettel (+0,260). Daarachter zijn het Hamilton, Albon en Bottas.

De tweede run van Leclerc is niet goed genoeg om Max van zijn plek te duwen. Dan knalt Valtteri Bottas zijn auto in de muur. Daardoor blijft Verstappen de snelste, de Nederlander verbetert echter nog zijn tijd terwijl er een gele vlag hangt. Dat is link, want Bottas lag vlak voor de finish in de muur: heeft Verstappen wel gelift?