Max Verstappen viert jubileum in Austin: 100ste GP-start

Max Verstappen viert het aankomende weekend een jubileum(pje) het het Circuit of the Americas. De amper 22 jaar jonge coureur beleeft er alweer zijn 100ste start/race in de koningsklasse van de motorsport.

Max' feestje

Een jubileum is altijd een goede reden voor een feestje. Break out the champagne glasses and the motherfuckin' condoms, zou een van de beste rappers ooit zeggen, maar we gokken dat Verstappen dit jubileum stilletjes aan zich voorbij laat gaan, er is werk te doen. Bovenstaand feit betekent dat Max in Japan zijn 33*3=99ste GP reed, wellicht nog een symbolischer getal, maar dat was er eentje om snel te vergeten. We gaan even in vogelvlucht door de prille carrière van onze landgenoot, die alweer aan zijn vijfde seizoen bezig is. 

Max reed tot nu toe 23 races voor Toro Rosso (dat vanaf volgend jaar AlphaTauri heet) en 76 voor Red Bull Racing. In zijn carrière - die op 15 maart 2015 met de GP van Australië officieel begon (helaas met een uitvalbeurt door motorpech) - won Max zeven races, stond hij 28 keer op het podium, en versleet hij drie teamgenoten (Sainz, Ricciardo en Gasly). Tot nu toe is Max de jongste GP-winnaar en puntenscorer ooit, een record dat hem niet meer afgepakt gaat worden, aangezien de minimumleeftijd voor een superlicentie nu op 18 jaar ligt.

Op naar de 300

Het duurt nog even tot Max de echte veteranen in de sport in het zicht heeft: er is een select groepje coureurs dat meer dan 300 F1-starts maakte - Barrichello, Alonso, Raikkonen, Schumacher en Button. Mocht Max net zo'n lange carrière hebben als deze mannen, dan gaat hij ook dit record breken, want de kalender is voller dan ooit. Als er vanaf 2020 elk jaar 22 races op de kalender staan, en Max maakt geen uitstapjes naar andere sporten, zoals Kimi Raikkonen dat deed, dan heeft hij het record van Barrichello (322 starts) helemaal aan het einde van seizoen 2028 te pakken, op 32-jarige leeftijd. Geen rare leeftijd om nog op te racen, Lewis Hamilton is 34, en Kimi werd deze maand 40.

Tot zover de statistieken, laten we hopen dat Max' 100ste GP een mooie wordt! Morgenmiddag om 17:00 uur begint de eerste vrije training in Austin, de race zelf staat zondag om 20:10 uur op het programma.