Scuderia Toro Rosso houdt er in 2020 mee op

Het is het einde van een tijdperk, soort van. Scuderia Toro Rosso, het satellietteam van Red Bull Racing, houdt het na 14 jaar en 268 races voor gezien, en zal vanaf 2020 onder een nieuwe naam op de grid staan.

Scuderia Toro Rosso

In 2006 werd het Minardi-team - dat het jaar ervoor met een geheel Nederlandse lineup afsloot - opgeslokt door de Red Bull-familie, en ging door als Scuderia Toro Rosso. De basis bleef in Faenza, waarmee Toro Rosso en Ferrari de enige teams waren die hun basis buiten het Verenigd Koninkrijk hadden.

Toro Rosso, dat altijd de functie van kweekvijver voor Red Bull heeft vervuld, wil nu zijn naam wijzigen in Scuderia AlphaTauri, en heeft hiervoor ook toestemming gekregen, nadat de overige teams geen bezwaren uitten. Waarom? Om commerciële redenen. AlphaTauri is een aan Red Bull gelieerd modemerk, dat via de racerij extra exposure moet krijgen. Immers, 'Toro Rosso' is gewoon Red Bull in het Italiaans, dus veel meerwaarde heeft dat niet.

Toegegeven, het is een ander stickertje op hetzelfde product, maar toch: na 14 jaar en precies één race-overwinning (Sebastian Vettels maiden victory op Monza) wordt het boek Toro Rosso aan het einde van dit seizoen gesloten. De beste klassering behaalde het team in 2008, toen het (met Sebastien Bourdais en Sebastian Vettel) zesde werd in het eindklassement. De grote vraag is nu: wie zijn de eerste twee rijders voor het nieuwe Scuderia AlphaTauri? Dat weten we over enkele maanden.