Alonso: 'Hamilton en Vettel hadden geluk'

Fernando Alonso vindt dat de kampioenschappen van Sebastian Vettel en Lewis Hamilton niet per se het resultaat zijn van talent. Volgens hem is hun succes vooral te wijten aan dom geluk.

Alonso: 'Hamilton en Vettel hadden geluk'

Fernando Alonso staat niet bekend om zijn subtiliteit. In de aanloop naar zijn rentree in de Formule 1 met Alpine na drie jaar afwezigheid deed hij tegenover het Spaanse as.com uitspraken over het enorme succes van zijn twee concullega's: Sebastian Vettel en Lewis Hamilton. De twee hebben tot nu toe twaalf van de twintig wereldkampioenschappen van deze eeuw veroverd. Volgens Alonso was de dominantie van beide heren niet veel meer dan dom geluk.

Juiste tijd, juiste plaats

Alonso is van mening dat de rijder zelf maar weinig invloed heeft op het creëren van dergelijk succes:

"Ik denk dat je op de juiste plaats moet zitten op het juiste moment. Iedereen denkt achteraf dat de kans op succes van tevoren bekend was, maar het is altijd een kwestie van geluk. Toen Red Bull vier titels op rij behaalde was het volgens mijn moeilijk voor iedereen om van tevoren te bedenken dat een energiedrankje de Formule 1 vier jaar op rij zou gaan domineren tegenover giganten als Ferrari, McLaren en Mercedes. Dus het was een kwestie van geluk en nu heeft Vettel vier wereldtitels."

Fernando Alonso.

Zijn voormalige McLaren-teamgenoot heeft volgens Fernando in 2012 een vergelijkbare stap gemaakt:

"Toen Hamilton naar Mercedes ging werd die beslissing veel in twijfel getrokken omdat ze vrij slecht waren dat jaar, ze waren derde in het constructeurskampioenshap. Maar toen kwam de turbo en het nieuwe tijdperk in de Formule 1 en wonnen ze alle andere jaren. Dus wie weet. Als je nu naar Mercedes gaat is het zeker dat je gaat winnen, maar toen Hamilton de overstap maakte een jaar voor de verandering van de regels, toen waren ze er nog lang niet."

Fernando Alonso.

Zelfde voor iedereen

Alonso probeert met zijn uitspraken de twee meervoudig wereldkampioenen niet af te fakkelen. Hij geeft ruiterlijk toe dat de succesperiode bij Renault voor hem niet anders was:

"Toen ik bij Renault reed dacht niemand dat Renault kampioenschappen zou winnen tegen Ferrari met Schumacher en Mclaren met Raikkonen, maar Renault had het die jaren goed voor elkaar en we hadden geluk dat we daar op het juiste moment waren en we wonnen twee titels."

Fernando Alonso.
Nieuws
  • Renault Sport F1