Verstappen: 'Moderne F1 auto's te snel om goed mee te racen'

Max Verstappen heeft er geen lol in om met de huidige Formule 1 wagens te racen. De Nederlander vindt dat het huidige concept het onmogelijk maakt om gevechten op de baan te voeren.

Verstappen: 'Moderne F1 auto's zijn te snel om goed mee te racen'

Na de doodsaaie vertoning vorig week tijdens de Belgische Grand Prix heeft Max Verstappen kritiek geuit op de huidige generatie Formule 1 wagens. Volgens de Red Bull Racing coureur zijn de auto's veel te snel om dicht achter elkaar te rijden, wat resulteert in een vervelende optocht.

Niet het sparen van de fragiele Pirelli banden, maar de aerodynamica zou daarbij volgens Max het grootste probleem zijn. De Formule 1 werkt tegenwoordig met meer downforce dan ooit, maar de turbulente lucht (dirty air) die achter de auto's ontstaat maakt het onmogelijk voor een achtervolger om die snelheid te behouden.

Verstappen: "Ik kon Valtteri [Bottas] op ongeveer 1.2 of 1.3 seconden volgen een paar ronden lang. Maar dichterbij komen kun je niet. In langzame bochten verlies je zo veel downforce dat je totaal geen grip meer hebt. Dat speelt een grote rol."

2021

Verstappen's commentaar is niet aan dovemansoren gericht. Eerder deze week kondigde de FIA aan downforce te willen verminderen voor 2021. Aanpassingen aan de vloer, diffuser en brake ducts moeten een reductie van 10% teweeg brengen. De FIA verwacht echter dat de teams 4 to 5% weer terugwinnen in de windtunnel.

Max ziet het somber in: "Ze willen voor volgend jaar al wat veranderen, een beetje minder downforce. Maar de auto's zijn gewoon veel te snel op het moment. Ook zijn ze te breed en dat helpt ook niet."

Voor een meer ingrijpende verandering zullen we helaas moeten wachten tot 2022, wanneer de door de corona-crisis uitgestelde ground effect auto's hun intrede doen.

Nieuws
  • Red Bull Content Pool