Lewis Hamilton vormt 'Hamilton Commission' voor diversiteit in F1

In zijn voortdurende strijd voor diversiteit binnen de meest exclusieve vorm van motorsport op de planeet heeft Lewis Hamilton een commissie opgericht om te onderzoeken hoe de Formule 1 meer gekleurde mensen de sport in kan krijgen.

Lewis Hamilton vormt 'Hamilton Commission' voor diversiteit in F1

Lewis Hamilton is dit seizoen in toenemende mate politiek actief. Naar zijn wensen werd het Mercedes team volledig in zwart uitgedost, werd er een moment om te knielen voor racisme ingelast voor Grands Prix en startte de Formule 1 als geheel een campagne onder de 'END RACISM' leus.

Hamilton ging al verder dan de rest van de coureurs door een Black Lives Matter shirt te dragen tijdens de knielmomenten. Op het podium in Mugello droeg hij een controversieel shirt verwijzend naar de zaak van Breonna Taylor, een zwarte vrouw die bij een politie inval in Louisville, Kentucky om het leven kwam. Dit leidde tot speculatie dat de FIA hem zou onderzoeken voor het uiten van een politiek statement. Dat onderzoek kwam er uiteindelijk niet.

Het gaat niet ver genoeg

Voor Lewis zijn de veranderingen die hij tot nu toe teweeg heeft gebracht echter pas het begin. Het hem gaat nog lang niet ver genoeg wat betreft het realiseren van diversiteit binnen de Formule 1. Om deze reden heeft hij de 14-koppige "Hamilton Commission" in het leven geroepen:

[De Hamilton Commission moet] echte, tastbare en meetbare verandering realiseren. Ondanks mijn succes in de sport zijn er nog steeds institutionele barrières die de Formule 1 zeer exclusief maken. Het is niet genoeg om naar mij, of een enkele zwarte man die nu aangenomen wordt te wijzen als een belangrijk voorbeeld van vooruitgang. [De Commission] moet meer jonge mensen met een zwarte afkomst met een interesse voor wetenschap, techniek en wiskunde activeren. Duizenden mensen werken in deze industrie en die groep moet een afspiegeling zijn van de maatschappij. Motorsport moet net zo complex en divers worden als de wereld waarin we leven."

Lewis Hamilton

De leden

Lewis Hamilton zal een positie nemen aan het hoofd van zijn commissie naast Dr. Hayaatun Sillem, topman van de Royal Academy of Engineering. Andere prominente leden zijn voormalig sportminister Tracey Crouch, ex-McLaren Formula 1 teambaas Martin Whitmarsh, Professor Alice Gast, president van de Imperial College London en Chi Onwurah, een parlementslid voor Newcastle-upon-Tyne en shadow minister voor wetenschap en techniek.

Het doel

Het gaat Hamilton niet puur om het gebrek aan kleur op de grid. Ondanks dat hij naast Britse Thai Alexander Albon de enige niet-blanke coureur is, vindt Lewis vertegenwoordiging achter de pitmuur en in de fabriek minstens zo belangrijk:

"Wat meer zorgelijk is is dat er nog steeds weinig gekleurde mensen in de sport actief zijn. In de Formule 1 zijn onze teams veel groter dan de atleten die ze vertegenwoordigen, maar de aanwezigheid [van gekleurde] mensen is onvoldoende in elk beroepsgebied - van de garage tot de engineers in de fabrieken en ontwerp afdelingen. Verandering komt niet snel genoeg en we moeten weten waarom. Dat is waarom ik de commissie op wilde zetten en ik ben trots om met de Royal Academy of Engineering en onze geweldige groep commissieleden te werken om de barrières te identificeren die jonge zwarte mensen tegenhouden om opleidingen in wetenschappelijke vakken en carrières in motorsport te starten.""

Lewis Hamilton
Nieuws
  • Mercedes Petronas F1