Hamilton: 'ontbossing voor circuit Rio de Janeiro is onnodig'

Lewis Hamilton is tegen de geplande bouw van een nieuw Grand Prix circuit bij Rio de Janeiro. De Mercedes-coureur ziet niets in het plan om een bebost gebied te kappen om plaats te bieden aan de baan.

Hamilton: 'ontbossing voor circuit Rio de Janeiro is onnodig'

Recent kwam de Formule 1 in opspraak nadat de plannen voor de bouw van een nieuw circuit bij Rio de Janeiro bekend werden. In een brief naar de lokale gouverneur gaf F1 CEO Chase Carey aan dat de deal met promotor Rio Motorsports LLC rond was. Het was wachten op de zegen van de lokale autoriteiten.

De lokale bevolking is echter niet blij met de plannen. Carey en Rio Motorsports willen het circuit bouwen bij de verlaten militaire basis van Deodoro. Het stuk grond dat ze geselecteerd hebben is echter een van de laatste beboste gebieden in de directe omgeving van Rio.

Protesten

Op Braziliaanse social media kwam al snel een protestbeweging op om de kap van niet minder dan 70.000 bomen te voorkomen. Met de hashtag #BrazilSaysNoToDeforestation uitte de bevolking zijn ongenoegen.

Rio Motorsports reageerde door te claimen dat de kap van de bomen gecompenseerd zou worden door elders 700.000 bomen te planten op een veel groter gebied:

"Het kappen van deze 70 duizend bomen zal worden gecompenseerd door nog eens 700,000 The suppression of these 70 thousand trees will be compensated by planting another 700.000 trees te planten, deels op hetzelfde stuk land, waardoor het gebied met vegetatie groter wordt dan het tegenwoordig is. Daarnaast wordt ongeveer 810.000m², het equivalent van 75 voetbalvelden volledig gebruikt worden voor het gebruik van duurzamen methoden om het natuurlijk erfgoed te behouden."

Rio Motorsports.

In een interview met Autosport zegt Mercedes-coureur Lewis Hamilton het standpunt van de demonstranten te steunen:

"Ik weet er de details niet van. Ik heb gehoord dat het misschien duurzaam zal zijn. Maar het meest duurzame dat je kunt doen is überhaupt geen bomen neerhalen, helemaal niet nu we een pandemie aan het bestrijden zijn en er een wereldwijde crisis aan de gang is. Ik denk niet dat het met ontbossing enzovoort een slimme beslissing is. Ik heb geen details over waarom dat zo is, maar het [kappen] is niet iets dat ik persoonlijk ondersteun."

Lewis Hamilton.

Niet nodig

Lewis snapt sowieso niet waarom de Formule 1 per se naar Rio de Janeiro moet verhuizen en er een compleet nieuw circuit moet neerzetten. Volgens hem zijn er genoeg mooie circuits op de wereld, zoals Interlagos:

"Mijn persoonlijke mening is dat de wereld niet nog een nieuw circuit nodig heeft. Ik denk dat er genoeg circuits in de wereld zijn die geweldig zijn. Ik hou van Interlagos."

Lewis Hamilton.
Formule 1
  • Mercedes Petronas F1