F1-race Rio de Janeiro onder vuur van milieuorganisaties

De geplande Grand Prix van Brazilie in Rio de Janeiro staat op losse schroeven. Voor de bouw van het circuit zou het laatste stuk bos van de stad gekapt moeten worden, Braziliaanse milieuorganisaties willen daar een stokje voor steken.

F1-race Rio de Janeiro onder vuur van milieuorganisaties

De plannen van de Formule 1 om de Grand Prix van Brazilië naar Rio de Janeiro te verplaatsen hebben op het eerste obstakel gestuit. Rechtenhouder Liberty Media wil het circuit plaatsen bij de militaire basis van Deodoro, een faciliteit die in 2016 ook als Olympisch park dienst deed. Lokale milieuorganisaties willen de plannen echter dwarsbomen, zo schrijft Autosport.

Interlagos

De overstap naar Rio komt nadat Liberty Media moeite had met de onderhandelingen met de promotor van de Grand Prix in Interlagos, Sao Paulo.

Via een deal met oud F1-opperhoofd Bernie Ecclestone had de promotor namelijk kunnen regelen dat de Grand Prix in de laatste jaren van het contract verreden zou worden zonder betalingen aan de sport. Daar waren Chase Carey en co. niet van gediend en dus werd het iconische circuit zonder pardon aan de kant geschoven.

De deal is rond

In een brief naar de waarnemend gouverneur van Rio, Claudio Castro, bevestigt F1 CEO Chase Carey dat er een deal is ondertekend met promotor Rio Motorsports LLC in afwachting van de toestemming om het circuit überhaupt te bouwen:

"Ik schrijf naar u om u ervan op de hoogte te stellen dat wij de deal rond de race afgesloten hebben met Rio Motorsports LLC om Formule 1 evenementen in Rio de Janeiro te faciliteren, uit te voeren en te promoten. Deze overeenkomsten zijn klaar voor uitvoering en aankondiging door de Formule 1 zodra alle benodigde vergunningen zijn uitgevaardigd door de relevante autoriteiten, INEA/CECA in Brazilië/Rio de Janeiro."

Chase Carey.

Milieuorganisaties

Carey's brief legt precies uit waar de schoen wringt bij de plannen. De gehoopte locatie van het nieuwe circuit ligt midden in het laatste beboste gebied in de directe omgeving van Rio de Janeiro. Voor de bouw van het verschrikkelijk ongeïnspireerde Tilke-ontwerp zouden daarom duizenden bomen gekapt moeten worden.

Zoals je zou kunnen verwachten is de lokale bevolking blij met de plannen. Verschillende petities werden gestart nadat de brief van Carey bekendgemaakt werd en de hashtag #BrazilSaysNoToDeforestation ging trending op de lokale social media kanalen.

Oordeel

Rio's staats-milieuinstituut INEA buigt zich op dit moment over de ecologische impact van het bouwen van het nieuwe circuit. Op hun advies zullen de procureur-generaal en eco-commissie CECA vervolgens hun oordeel uitspreken.

Het is nog maar de vraag of zij zich zullen laten leiden door de potentiële commerciële voordelen van de Grand Prix, of de ecologische impact en de mening van het volk. Chase Carey heeft in zijn brief niet een specifieke locatie benoemd, dus het zou kunnen dat de F1 na een negatieve uitslag alsnog een ander locatie aanwijst.

De concepttekening van het afgrijselijk circuit van Rio de Janeiro.
Formule 1
  • Mercedes Petronas F1, Rio Motorsports LLC.