President: 'Braziliaanse GP gaat naar Rio de Janeiro'

De grote shuffle in de Formule 1 gaat door. Tussenjaar 2020 wordt een seizoen waarin bijna niets meer is zoals het was. Nederland krijgt een Grand Prix, maar in Brazilië gaan ze hem verplaatsen. São Paulo valt af ten faveure van Rio de Janeiro.

De laatste jaren stond de Grand Prix in de São Paulese wijk Interlagos steeds meer op de wip. Niet alleen werd het steeds onveiliger voor de teams, maar voor Liberty Media -eigenaar van het Formule 1-circus- was het ook niet echt een financieel succes. De GP wordt er betaald door de lokale overheid en stond eigenlijk alleen vanwege de traditie nog op de kalender. Of het kwam omdat Bernie Ecclestone de deal had gemaakt en zijn echtgenote uit de stad komt.

De nieuwe president van Brazilië, Jair Bolsonaro, heeft nu verklaard dat het geheel naar Rio de Janeiro wordt verplaatst. Daarvoor wordt de komende maanden in een noodvaart een nieuw circuit gebouwd. Volgens Motorsport is Herman Tilke ingevlogen om voor de vormgeving te zorgen. We kunnen er dus op rekenen dat het geen vooruitgang is op het schitterende Autódromo José Carlos Pace.

Om São Paulo nog een extra trap in de ballen te geven heeft men besloten om het circuit te noemen naar Ayrton Senna. Ja, dat is de Braziliaanse volksheld en 'de beste coureur aller tijden' (in ieder geval volgens ondergetekende), maar Senna is ook de man van São Paulo.

Het nieuwe autódromo komt op de plaats van een voormalige militaire kazerne en zal volgens  de president duizenden banen opleveren. Dat laatste is ongetwijfeld waar, maar die banen gaan elders in het land verloren. Maar goed, geld is de belangrijkste drijfveer, zowel voor Liberty Media, als voor president Bolsonaro. Dit hele festijn wordt voortaan met privaat geld gedekt en dat scheelt weer op de staatsbegroting. Kan de president verder gaan met het omhakken van het Amazonegebied.