São Paulo wil Formule 1 niet aan Rio de Janeiro kwijt

Vorige week gooide de Braziliaanse president een bommetje door te verkondigen dat de Braziliaanse Grand Prix in 2020 naar Rio verhuist. Huidig organisator São Paulo wil dat niet en zet de hakken nu in het zand.

Presidenten die dingen roepen op Twitter, het is een beetje een dingetje de laatste tijd. Waar Donald Trump waarschijnlijk geen biet geeft om de Formule 1, doet Jair Bolsonaro dat wel. De president van Brazilië verklaarde op Twitter dat het circus van Lewis Hamilton en Max Verstappen in 2020 op een nieuw circuit in Rio de Janeiro zal worden verreden. De nieuwe baan, die door Hermann Tilke moet worden getekend en aangelegd, zou Autodromo Ayrton Senna gaan heten, naar de nationale volksheld (die overigens afkomstig was uit São Paulo).

Het gemeentebestuur van die stad is helemaal niet blij met het verlies van de Grand Prix en de daarbij behorende banen. Ze zetten alle zeilen bij om de race in de stad te houden. Zo hebben ze nu vast besloten dat de verkoop van het circuit aan een private partij toch niet doorgaat. Door de verkoop zou de kans groot zijn dat er geen races meer gehouden konden worden. Zelfs woningbouw zou tot de mogelijkheden behoren op het schitterende circuit (bekend van de clash van Max Verstappen).

De burgemeester van São Paulo, Bruno Covas, riep de president al op om toch vooral objectief te blijven in de behandeling van Rio en Interlagos. Als beide circuits bieden en Formule 1 kiest vervolgens voor een van beide, dan neemt iedereen daar genoegen mee. We herinneren ons de recente geschiedenis van de biedingenstrijd tussen Assen en Zandvoort nog. De nationale overheid heeft daarbij geen enkele bemoeienis gehad. Uiteindelijk kwam Zandvoort als winnaar uit de bus en was Assen juist een van de eersten om positief te reageren op de deal. Zo kan het dus ook.