Nieuw tijdperk: Red Bull Powertrains neemt Honda motoren over

Red Bull Racing heeft vandaag een nieuw hoofdstuk gestart. Voor het eerst in de 16-jarige geschiedenis van het team zal het een eigen motorendivisie hebben.

Nieuw tijdperk: Red Bull Powertrains neemt Honda motoren over

De problemen die de exit van Honda voor Red Bull Racing veroorzaakt heeft zijn eindelijk opgelost. Met de goedkeuring van de engine freeze heeft de Thais-Oostenrijkse formatie groen licht gegeven voor de oprichting van een nieuwe divisie: Red Bull Powertrains. De nieuwe afdeling zal het onderhoud van de Honda Power Units voor zijn rekening gaan nemen na 2021.

Engine freeze

Na wat politieke manoeuvres werd gisteren de engine freeze goedgekeurd. Vanaf 2022 tot het einde van 2024 mag er geen ontwikkeling aan de turbo-hybride Power Units plaatsvinden. In 2025 zal er vervolgens een nieuwe generatie motoren zich aandoen. De details hierover zijn echter nog niet bekend.

Ondanks protesten van Renault en Ferrari heeft Red Bull het dus toch voor elkaar gekregen. Mercedes en F1 CEO Stefano Domenicali riepen eerder al op tot steun voor de plannen, aangezien de sport het zich niet kon veroorloven om vier auto's op de grid te missen.

Red Bull Powertrains

Door het vaststellen van de engine freeze kan Red Bull de vooraf al afgesproken overname van Honda's Power Unit eindelijk in gang zetten. Op het fabrieksterrein in Milton Keynes is een gebouw uitgeruimd dat dienst zal gaan doen als het hoofdkwartier van de Powertrains-divisie. Bij specialist AVL zijn al de nodige testbanken besteld.

Jetzt geht's los

Sportief directeur Helmut Marko is dolblij met de gang van zaken, zo verklaart hij tegenover Motorsport-Magazin: "Ik vind dat het niet alleen voor ons goed nieuws is, maar voor de gehele Formule 1. Hiermee is een substantiële kostenpost gereduceerd. Vanaf vandaag is de koers uitgezet voor de vestiging van een nieuw bedrijf in Milton Keynes: Red Bull Powertrains. Nu gebeurt alles, jetzt geht's los!"

Naast het revisie- en testwerk voor de huidige generatie motoren moet Red Bull Powertrains bezig gaan houden met de ontwikkeling van aandrijflijnen voor 2025 en verder. Daarbij zullen enkele medewerkers van Honda mogelijk de overstap maken. Er zal dus naar alle waarschijnlijkheid geen contact meer gezocht worden met een nieuwe motorenpartner. Red Bull is er definitief klaar mee om een klantenteam te zijn, aldus Marko: "De werkplaats wordt zo ingericht dat - mits de regels niet veranderen - de ontwikkeling voor de nieuwe motorregels hier plaats kan vinden."

Naamrechten

Hoewel Red Bull de motoren nu in eigen beheer heeft is er altijd ruimte voor wat extra sponsoring. Net als bij de Renault-ruzie van 2016 tot 2018, toen de motoren omgedoopt werden tot TAG Heuer, kunnen de overgenomen Honda's een label krijgen van een firma dat eigenlijk niet veel met de motor te maken heeft.

In het verleden zagen we dit al bij teams zoals Sauber (Petronas-Ferrari), Arrows (Megatron-BMW) en Benetton (Playlife-Supertec).

Helmut Marko zegt open te zijn voor zulke plannen, aangezien het geld uit zo'n deal het motorenprogramma goed op weg zou kunnen helpen: "Natuurlijk niet van een andere autofabrikant, maar bijvoorbeeld van een ander geïnteresseerd bedrijf. We zijn al gek, maar een beetje rekenen doen we wel."

Formule 1
  • Red Bull Content Pool