Toto Wolff: 'We moeten Red Bull-Honda steunen met engine freeze' 

Mercedes teambaas Toto Wolff zegt Mercedes' steun toe aan Red Bull voor de voorgestelde 'engine freeze'. Hij wil er alles aan doen om het team binnen de F1 te houden.

Toto Wolff: 'We moeten Red Bull-Honda steunen met engine freeze' 

Sinds Honda midden in het seizoen een bom liet vallen met de aankondiging te zullen stoppen met de Formule 1, hangt er rond Red Bull Racing een grimmige sfeer. Met het wegvallen van Honda dreigt het team zonder motor te zitten na 2021. Aangezien een terugkeer naar Renault eigenlijk uitgesloten is wordt het overnemen van de Honda Power Unit als enige reële optie gezien.

Red Bull heeft echter niet het budget of de expertise om de V6 en de gecompliceerde hybride systemen door te ontwikkelen. Om toch competitief te kunnen blijven binnen de sport heeft de Thais-Oostenrijkse formatie een ontwikkelingsstop aangevraagd bij de FIA, de zogeheten 'engine freeze'. Ironisch genoeg is dat hetzelfde plan waar ze eerst tegen stemden, ervan uitgaande dat Honda de sport zou verlaten als er niets meer te ontwikkelen viel.

Geen beslissing

Vorige week maandag gingen de FIA, de Formule 1 en de teams in beraad om het voorstel van Red Bull te beoordelen. Er kwam na een lange vergadering echter geen uitsluitsel: de definitieve beslissing is met nog eens twee weken uitgesteld.

Omdat de toekomst van de motorregels vanaf 2026 nog steeds onzeker is, zijn de meeste teams niet bereid om zich nu aan een engine freeze te binden. De geplande stemming vond daarom ook niet plaats bij de vergadering. Vooral fabrikanten Ferrari en Renault/Alpine hebben nog veel terrein om goed te maken onder de huidige regels, en zien de ontwikkeling daarom liever doorgaan.

Steun van Mercedes

Bij Mercedes, het team met toevallig de allersterkste (legale) motor, denken ze daar anders over. Teambaas Toto Wolff roept op tot steun voor het Red Bull-initiatief. Volgens hem is belangrijk dat Red Bull Racing en zusterteam AlphaTauri in de sport blijven. Het gemis van vier auto's op de grid zou te groot zijn voor de sport. Om die reden staat Mercedes achter het Red Bull project, zo zegt hij tegenover RTL Deutschland:

"We moeten met z'n allen proberen om de fabrikanten in de Formule 1 te houden. Het Honda-project van Red Bull is zeer ambitieus, maar ik denk dat ze het kunnen. Daarom zijn wij in principe voor een engine freeze."

Of Toto's mooie woorden ook echt effect hebben zullen we hopelijk merken over twee weken.

Formule 1
  • Mercedes Petronas F1