Mercedes: 'Gat naar Red Bull lag niet aan motorstand'

Mercedes engineer Andrew Shovlin maakt duidelijk dat Mercedes tegenvallende prestaties in Abu Dhabi niet alleen lagen aan het terugdraaien van de motoren. Volgens hem was Red Bull gewoon te sterk.

Mercedes: 'Gat naar Red Bull lag niet aan motorstand'

De Grand Prix van Abu Dhabi was zoals zo vaak geen race om over naar huis te schrijven. Het steriele Marina Bay circuit heeft maar zelden voor spektakel gezorgd en dat was dit jaar niet anders. Wederom zagen we alleen een paar klinische DRS-inhaalacties en reed de leider onbedreigd naar de overwinning.

Zwakke Mercedes

Er was echter een groot verschil: die leider was namelijk in dit geval Max Verstappen. De Nederlander brak met zijn Red Bull de eindeloze stroom overwinningen die Mercedes sinds het begin van het turbo-hybride tijdperk in 2014 in Abu Dhabi verzameld had.

Critici wezen al snel op het feit dat Mercedes problemen had met de MGU-K. Alle Mercedes motoren op de grid waren vanwege deze 'gremlin' iets teruggedraaid.

Minimaal effect

In normale omstandigheden wint de Motor Generator Unit Kinetic energie terug die normaal verloren zou gaan bij het remmen. Die energie kan vervolgens opgeslagen worden in de accu, geleverd worden aan de MGU-H om de turbo op gang te brengen, of rechtstreeks aan de krukas van de motor geleverd worden voor een extra 160 pk.

De berichten dat Mercedes de motoren teruggedraaid had wekten de indruk dat een groot deel van de 160 pk verloren was gegaan. Volgens Mercedes engineer Andrew Shovlin was het effect echter minimaal, zo verklaart hij tegenover Autosport: "Het was geen hoeveelheid dat een race resultaat had kunnen bepalen. We hebben het over flink minder dan een tiende van een seconde, dus niet het verschil tussen de eerste en tweede plaats."

Geen duidelijk probleem

Volgens Shovlin werd de stap genomen omdat niet bekend was wat het probleem precies was. Het terugdraaien van de motoren werd dus juist gedaan om potentiële problemen te voorkomen, in plaats van als reactie op een bestaand probleem:

"Ik zou zeggen dat we de power unit hebben laten opereren op een conservatieve manier om een probleem te voorkomen, in plaats van dat we bewust waren van een accuut probleem. Wanneer je de problemen niet echt begrijpt kun je niets meer doen dan een beetje voorzichtig zijn. Tijdens de race probeerden we de last minimaal te verminderen. De rijders hebben waarschijnlijk niets gemerkt. Het was gewoon iets dat we probeerden te managen op de achtergrond."

"We hadden fundamenteel niet de beste auto vandaag. We moeten kijken of we er meer uit hadden kunnen halen, of er iets mis was met de setup of dat er iets is waardoor dit circuit de Red Bull ligt. Er is een hoop dat we op dit moment gewoon niet begrijpen, en dat komt gewoon op de to-do lijst voor ons om de komende week naar te kijken."

Waarschuwing voor 2021

Max's zegetocht op Yas Marina wordt door Toto Wolff en co meteen aangegrepen om erop te wijzen dat de strijd in 2021 een stuk heviger zal zijn. De auto's van volgend jaar zullen namelijk grotendeels hetzelfde zijn. Wolff noemt de overwinning "een tik op de vingers voor Mercedes".

Lewis Hamilton is positiever. Hij lijkt de harde gevechten om de titel te missen: "Er komt duidelijk een gevecht voor ons aan volgend jaar. Zonder twijfel zullen [Red Bull] sterk zijn, omdat de auto waar Verstappen nu in rijdt zo goed als hetzelfde is als die van volgende jaar. Hetzelfde geldt voor ons. Ik verheug me op die uitdaging en het gevecht dat we hopelijk zullen krijgen."

Nieuws
  • Mercedes Petronas F1