Toto Wolff: 'weg met die uitvergrote parkeerplaats-circuits!'

Mercedes-baas Toto Wolff wijst de Formule 1 erop dat het racen op saaie moderne banen een slecht idee is. De populariteit van banen zoals Mugello, Imola en de Nürburgring geeft volgens Wolff aan dat het de verkeerde kant opgegaan is met de sport.

Toto Wolff: 'weg met die uitvergrote parkeerplaats-circuits!'

Vanwege de COVID-19 pandemie heeft de Formule 1 dit jaar een aangepaste kalender samen moeten stellen. Reisrestricties en lockdowns maakten races buiten Europa vrijwel onmogelijk, waardoor de organisatie genoodzaakt was om een interessante blik oude en nieuwe Europese circuits open te trekken.

Als gevolg hiervan hadden we twee nieuwe races in Italië en zagen we de terugkeer van Grand Prix in Duitsland, Portugal en Turkije. Op de kalender voor volgend seizoen zijn geen van die banen echter terug te vinden. Het lijkt erop dat F1 liever terugkeert naar gaapfestivals zoals Abu Dhabi, Bahrein, China en Frankrijk.

Supermarkt parkeerplaatsen

Het prompt weer laten vallen van dit seizoen populaire banen is een grove fout, zo zegt Mercedes-teambaas Toto Wolff tegenover Autosport. De notoire Nordschleife-fanaat ergert zich kapot aan de moderne circuits met enorme lappen asfalt naast de baan: "Ik ben altijd zeer vocaal geweest over dat ik het niet eens ben met de kant die we opgegaan zijn met het racen op uitvergrote supermarkt-parkeerplaatsen. Het neemt het aandeel van de rijder en zijn vaardigheid weg."

Fouten keihard afstraffen

Volgens Wolff is het belangrijk dat fouten in de zelfverklaarde top van de autosport genadeloos afgestraft worden. Mis je je rempunt? Dan mag je van Toto even gaan afkoelen in de grindbak:"Ik race heel graag op Imola, ik race heel graag op Mugello en de banen waar je werkelijk afgestraft wordt als je een fout maakt. We moeten de grindbakken terugbrengen om het zeker te maken dat je niet zonder schade de baan weer op kan als je eraf vliegt. Je kunt de meeste circuits aanpassen op die standaard, maar deze klassieke en historische banen zullen altijd een ziel hebben."

Moderne banen hebben een kans

Wolff wil echter niet zomaar alle nieuwere banen van de kalender schrappen. De Oostenrijker realiseert zich dat banen zoals Bahrein en Shanghai een relatief lange geschiedenis met de sport hebben en goede partners van de Formule 1 geweest zijn.

Hij zou het liefst deze Grand Prix behouden, maar de banen aanpassen naar zijn ideeën: "Je zou kunnen zeggen dat van de moderne circuits Bahrein ook een ziel heeft, want we komen al een lange tijd naar Bahrein en ze zijn al een lange tijd loyale partners. Misschien moeten we gewoon deze circuits aanpassen op de manier die ik beschreven heb. Ik ben geen circuit-ontwerper, ik geef gewoon mijn feedback als oud-coureur en gebaseerd op de TV-beelden die ik heb gezien van Mugello, Portimao en Imola."

Formule 1
  • Mercedes Petronas F1