De meest extreme weersomstandigheden in de Formule 1

De eerste training voor de Grand Prix van Nederland werd gekenmerkt door zware windstoten en koude temperaturen. Hoewel de coureurs aangaven dat ze dit soort dingen nog nooit mee hebben gemaakt in de Formule 1, is dit niet het meest extreme voorbeeld van ernstige weersomstandigheden. Het is allemaal veel, veel erger geweest.

Het circuit van Imola, waar de race van de Formule 1 in 2023 geannuleerd werd.

Qatar 2023 - extreme hitte

Voor het meest heftige geval van extreem weer in de moderne Formule 1, hoeven we niet ver terug te kijken. De Grand Prix van Qatar van vorig jaar stond bol van de problemen met de extreme hitte en luchtvochtigheid. Logan Sargeant kon de race niet uitrijden vanwege uitdroging en hitte-ziekte. Alexander Albon strompelde na afloop naar het medische centrum. Lance Stroll vertelde dat hij een paar keer bijna flauwviel. Esteban Ocon gaf meerdere keren over tijdens de race. Max Verstappen, George Russell en Charles Leclerc zeiden dat het de zwaarste race uit hun carrière was.

De hitte was zo heftig dat de FIA sindsdien onderzoek doet naar methodes om de coureurs beter af te kunnen koelen tijdens een race.

Imola 2023 - overstromingen

De Grand Prix van Imola van 2023 heeft nooit plaatsgevonden. In de week voorafgaand aan de race werd de regio Emilia-Romagna geteisterd door overstromingen. Volledige straten en steden overstroomden, met in totaal tien miljard aan materiële schade en zeventien dodelijke ongevallen. De paddock van Imola stond ook onder water, dus de keuze was snel gemaakt: de race werd geannuleerd.

Brazilië 2023 - heftige storm

Tijdens de kwalificatie voor de Grand Prix van Brazilië in 2023 werd het circuit van Interlagos langzaamaan bekropen door een serie wolken die meer leken op de lucht boven Mordor dan die van Brazilië. De kwalificatie kon nog voor een groot deel verreden worden totdat de storm echt losbarstte.

Met oorverdovende donder nu boven het circuit werd de kwalificatie stopgezet, en dat was geen moment te vroeg. Vlak nadat de toeschouwers de tribunes hadden verlaten, stortte het dak van een tribune in. Het materiaal bezweek onder de heftige wind en de genadeloze regen. Gelukkig was iedereen in orde.

Canada 2023 - bosbranden

2023 was blijkbaar een erg zwaar jaar als het op het weer aankwam. Ook in de Grand Prix van Canada vond er extreem weer plaats, en dan vooral rondom het circuit. Een hele reeks bosbranden teisterde de regio in de dagen voorafgaand aan de race. Het was zo heftig dat door alle rook, vuur en as, de lucht zowaar oranje kleurde in de regio.

Het was nog maar de vraag of de race zelf wel door kon gaan, maar uiteindelijk besloot de organisatie om wel te gaan racen. Het bleek uiteindelijk een prima keuze: tijdens de race was er eigenlijk niets te merken van de natuurramp die in de rest van het land raasde.

De oranje lucht boven een meer in Canada als gevolg van de bosbranden. (Bron: NL Beeld / Abaca Press)

België 2021 - zware regenval

Iedereen die de race op het circuit van Spa-Francorchamps in 2021 heeft gezien, zal meteen een Vietnam-flashback hebben bij het horen van die woordencombinatie. De regen barstte los voorafgaand aan de race en stopte gewoon niet. Het regende zo hard dat de wedstrijdleiding besloot twee formatierondes te draaien voordat iedereen weer teruggestuurd werd naar de pitbox.

Nou heeft de Formule 1 wel vaker regenraces gehad. Bijna ieder jaar is er wel een race geweest die onder natte omstandigheden werd verreden of misschien zelfs een tijdje stilgelegd werd. Maar Spa 2021 was een geval apart. De baan leek meer op een rivier dan een circuit. Na drie uur twijfelen en afwachten werden er twee rondes achter de safety car gereden om te zorgen dat het telde als een echte race en toen werd de race definitief afgevlagd. Het is de kortste en langste race ooit tegelijkertijd.

Hongarije 2024 - stormwinden

De Grand Prix van Hongarije dit jaar was niet de meest bijzondere race als het op het weer aankomt. Maar in aanloop naar het weekend was dat toch wel wat anders. Op de woensdag voor de race rolde er een storm over de Hungaroring. Regen, hagel en harde wind raasden door de paddock. Het enige slachtoffer hiervan was het pitgebouw van McLaren, waar het dak vanaf gerukt werd.

Canada 1978 - vrieskou

De Formule 1 heeft nooit een race gereden in de sneeuw, maar de Grand Prix van Canada van 1978 kwam akelig dichtbij. De temperatuur tijdens de race kwam niet boven de vijf graden Celsius uit. De coureurs kregen maar geen temperatuur in de banden en ook de techniek in de auto’s had het zwaar. Meerdere topcoureurs gleden van de baan af tijdens de race of ontwikkelden technische problemen die niet eerder voor waren gekomen.

Tijdens de podiumceremonie werd het zo koud dat iedereen op het podium een extra dikke jas aan moest. De sneeuw begon naar beneden te dwarrelen terwijl de trofee werd uitgereikt. De Formule 1 besloot vanaf dat moment geen races meer in Canada te houden in de wintermaanden.