Coureurs vrezen voor harde wind op Zandvoort: "Zoiets heb ik nog nooit meegemaakt"

Het raceweekend op Zandvoort wordt geteisterd door harde wind en regen. En vooral de wind levert de coureurs wat zorgen op.

Lando Norris, Charles Leclerc en Carlos Sainz voorafgaand aan de race op Zandvoort.

Het raceweekend in Zandvoort trapt vandaag af met de eerste vrije training. Tenminste, dat is de bedoeling. Maar de weersvoorspelling is nog niet al te positief. Een sterke zeewind baant zich een weg naar het circuit en raast door de duinen met windkracht 7. In andere woorden: windstoten van zo’n 70 km/u.

En dat vinden de Formule 1-coureurs niet zo’n leuk idee. “Het is veel moeilijker dan veel mensen denken om met harde wind te rijden”, vertelt Lando Norris bij de persconferentie. “Windstoten van 25 kilometer per uur zijn voor ons al veel. Van windstil naar windvlagen tot 10 kilometer per uur maakt al een wereld van verschil. Maar 80 kilometer per uur... Ik heb geen idee wat ik kan verwachten. Zoiets heb ik als coureur nog nooit meegemaakt.”

Zijn teamgenoot Oscar Piastri is ook niet al te enthousiast. “De hoeveelheid downforce die je wint of verliest afhankelijk van hoe de wind staat, is erg groot. In sommige bochten zal het voelen alsof we in een Formule 2-auto rijden. Als je als coureur op een verkeerd moment een windvlaag tegenkomt, raak je de controle in één keer kwijt. Het wordt een heel interessant weekend met de wind en ook met de regen.”

“Geen enkele auto is ontworpen voor de weersomstandigheden die worden voorspeld”, voegt Charles Leclerc toe. “Zaterdag en zondag lijkt de wind iets af te nemen, maar voor Formule 1-begrippen waait het dan nog steeds hard.”

“Het is ook gevaarlijk”, beaamt Norris. “Als je bijvoorbeeld instuurt bij het Scheivlak [bocht 7, red.] en je krijgt te maken met een windvlaag van 60 of misschien dus wel 80 kilometer per uur, is er niets wat je nog kan doen. Dan sta je in het grind of in de muur.”

De voorspellingen zijn dat in de loop van de dag de wind afneemt. Dat is te hopen voor het publiek, anders zou ook de tweede trainingssessie wel eens in gevaar kunnen komen. Zelfs als de eerste training wel formeel doorgaat, kunnen de coureurs en teams er alsnog voor kiezen binnen te blijven als ze de wind niet helemaal vertrouwen.

Bekijk hier het volledige tijdschema voor het raceweekend op Zandvoort.

Formule 1
  • NL Beeld / Action Press