De Formule 1 heeft de afgelopen jaren veel veranderingen doorgemaakt. Veel nieuwe circuits zijn toegevoegd aan de kalender, wat regelmatig ten koste ging van oude bekenden. Klassieke racelanden Frankrijk en Duitsland zijn van de kalender verdwenen en steeds vaker moeten traditionele circuits plaatsmaken voor stratencircuits.
Italië is die dans voorlopig nog ontsprongen. Sterker nog, met zowel Monza als Imola op de kalender is Italië beter vertegenwoordigd dan de meeste andere landen. De Verenigde Staten is het enige andere land dat meer dan één race op de kalender heeft staan. Maar Formule 1-CEO Stefano Domenicali waarschuwt dat dat ook niet voor altijd zo zal blijven.
“De Formule 1 zonder een Italiaanse race is haast onvoorstelbaar”, zegt Domenicali tegen Motorsport.com. “Maar aan de andere kant is men in Monza te laat begonnen aan de renovaties. Ze zijn te lang te druk bezig geweest met het verleden. De eerste stap is nu gezet qua infrastructuur, maar we moeten nu doorpakken en ook kijken naar alle zaken buiten het asfalt. Bijvoorbeeld de tribunes, de paddock en de hospitality. We kunnen dat niet nog veertig jaar uit blijven stellen. We moeten nu al doelen stellen voor volgend jaar.”
Toekomst F1 hangt af van investeringen
De focus op investeren en innoveren past binnen het grotere plaatje dat de Formule 1 tegenwoordig voor ogen heeft. Barcelona moet binnenkort de Grand Prix van Spanje overdragen aan Madrid omdat de hoofdstad volgens de Formule 1 meer bereid was te investeren. Zandvoort heeft intussen een vergelijkbaar probleem: vanuit sportief oogpunt wil men wel blijven, maar er moet wel iets gebeuren op financieel vlak. Spa-Francorchamps in België ligt ook al enige jaren op het hakblok en zelfs Silverstone lijkt niet zeker van zijn toekomst te zijn. Domenicali benadrukte eerder al dat geschiedenis alleen niet voldoende is om gegarandeerd te blijven van een plekje op de kalender.
“Er zijn natuurlijk heel veel partijen betrokken bij dit soort zaken”, erkent de F1-baas. “Maar als Italiaan wil ik de organisatie op het hart drukken om te werken en denken als één geheel. Het is de enige manier om alles snel af te werken, want we hebben op korte termijn antwoorden nodig. Vanuit economisch oogpunt verwacht ik niet dat er echt problemen zullen ontstaan, want de regering staat achter het plan. Ik ben er dus wel van overtuigd dat we de komende weken tot een conclusie kunnen komen.”