Chaos in Formule 1 door coronavirus. Gaat Zandvoort nog door?

De afgelasting van de Grand Prix van Australië is niet de laatste tegenslag voor het nieuwe Formule 1-seizoen. Door de quarantaine van verschillende teams kan het hele seizoen in de soep lopen. Sommige teams gaan tot eind mei dicht.

Zandvoort F1

De kans dat de Grand Prix van Nederland op 3 mei voor het eerst in 35 jaar weer wordt verreden slinkt zienderogen. Na de afgelasting van de Grand Prix van Australië kwam het nieuws dat ook Bahrein en Vietnam niet zullen doorgaan. De race in China was al eerder verschoven naar een ander moment in het seizoen.

Daarmee zou de GP van Nederland de seizoensopener kunnen worden, maar ook dat is niet waarschijnlijk. In de Formule E is alles in maart en april nu afgeblazen, maar staat mei met grote vraagtekens in de boeken. Geruchten in de Formule 1-paddock vermoeden dat Zandvoort en Barcelona op de wip staan omdat heel mei ook in quarantaine gaat.

Het Alfa Romeo-team dat in het Zwitserse Hinwil is gevestigd laat de mensen die in Australië waren in ieder geval tot 30 mei niet binnenkomen. Daarmee valt dat team af tot en met juni. Bij McLaren hebben ze in ieder geval één teamlid dat echt geïnfecteerd is met het virus. De McLaren-crew van veertien man die met de zieke werknemer in contact is geweest moet daarom veertien dagen in quarantaine blijven in Australië. Bij terugkomst in Engeland moeten ze daar ook nog eens veertien dagen verplicht vakantie houden voordat ze het McLaren Technology Centre weer in mogen.

Dutch GP Zandvoort

De FIA en F1 communiceren dat ze hopen dat het circus tegen het eind van mei weer opgestart kan worden. Dat betekent dat ook Zandvoort en Barcelona van de kaart zijn. Hoewel er uit Zandvoort nog geen bericht is gekomen, communiceerde het Circuit de Barcelona-Catalunya zojuist dat ze inderdaad in gesprek zijn met de FIA en F1 over het verplaatsen van de Grand Prix. De mogelijkheden worden nu bekeken

Eén van de genoemde opties is om de twee Europese races die verplaatst worden dan in de zomerstop in te plannen. Dan zouden zowel de Spaanse GP als de Dutch GP in augustus kunnen plaatsvinden.

Zo lang er nog geen officiële mededelingen zijn, blijft het koffiedik kijken. Maar de berichten uit de teams en uit Spanje zijn wel tekenen aan de wand dat een Formule 1-feest in Zandvoort hoogstwaarschijnlijk niet in mei al gaat plaatsvinden.

Update 20:44

De organisatie van de GP van Nederland in Zandvoort overlegt met de FIA en FOM over de ontstane situatie. Vooralsnog is de race van 3 mei dus nog niet afgezegd.

Nieuws
  • Red Bull Content Pool