BREEK: Formule 1 Grand Prix China 'postponed' vanwege coronavirus

De GP van China 2020 gaat niet door op de datum in de kalender. In verband met het nieuwe coronavirus dat heerst in het Aziatische land is het niet verstandig om te racen in China. De FIA volgt het advies om de race te verplaatsen.

Max Verstappen

Na de Formule E heeft ook de Formule 1 besloten om niet af te reizen naar China. Het dodelijke nieuwe coronavirus dat heerst in de provincie Hubei en de stad Wuhan verspreidt zich door het land. Niet noodzakelijke reizen naar China worden door verschillende regeringen afgeraden en laten we eerlijk zijn "met 20 racewagens naar een land reizen om er rondjes te rijden" is niet heel noodzakelijk.

De FIA besloot de adviezen van de WHO (Wereld Gezondheidsorganisatie) te volgen.

Voor de kalender betekent dit dat we in 2020 twee nieuwe Grands Prix achter elkaar krijgen. Na Vietnam, waar in Hanoi wordt geracet, reist het gezelschap in een keer door naar Zandvoort. De afgelasting zorgt er ook voor dat er na drie races meteen een maand 'vakantie' in de kalender staat. Waarschijnlijk zullen de teams die gedwongen vrije tijd graag aangrijpen om meteen wat meer tijd in ontwikkeling van onderdelen te kunnen steken.

Voor coureurs als Max Verstappen en Lewis Hamilton is het in ieder geval fijn dat ze niet naar een virushaard hoeven af te reizen. Hoewel sporters een sterk gestel hebben, zijn juist topsporters vaak extra gevoelig voor virussen en dergelijke omdat je figuurlijk op hun tenen staan op het topje van een berg: daar val je door een klein duwtje makkelijk van af.