Hamilton: 'ik blijf in F1 om tegen racisme en voor duurzaamheid te vechten'

Lewis Hamilton wil blijven in de Formule 1. Maar niet om nog meer records te breken. Voor Lewis is het belangrijker dat hij samen met de sport de kwesties rond racisme en duurzaamheid aan kan pakken. Die achtste titel kan wat hem betreft de boom in.

Hamilton: 'ik blijf in F1 om tegen racisme en voor duurzaamheid te vechten'

Lewis Hamilton is nog lang niet klaar met de Formule 1, maar niet om de redenen die je zou denken. Na het veroveren van zijn zevende wereldtitel met een verrassende overwinning in Turkije werd de Mercedes-rijder op het podium door Mark Webber gevraagd wat zijn plannen waren voor de toekomst.

Hamilton staat vooralsnog niet onder contract bij Mercedes voor 2021, waardoor de geruchten dat hij eind dit seizoen mogelijk zal stoppen steeds sterker worden.

Fitter dan ooit

Over zijn fysieke gesteldheid heeft de 35-jarige veteraan geen twijfels. Hij voelt zich fitter dan ooit, maar noemt de corona-restricties van 2020 een mentale uitdaging: "Ik voel me alsof ik net begonnen ben. Het is heel vreemd. Ik voel me fysiek in topvorm en mentaal is het een uitdaging geweest waarvan ik niet wist hoe ik er door moest komen. Maar met de hulp van geweldige mensen om me heen, met de hulp van mijn team, met de hulp van Team LH, heb ik net mijn hoofd boven water weten te houden en ben ik gefocust gebleven, dus ik heb goede hoop voor een beter jaar volgend jaar."

Het gaat niet meer om winnen

Met meer overwinningen dan wie dan ook in de geschiedenis van de sport is Lewis zijn focus aan het verleggen naar compleet andere doelen. Winnen is niet langer waar het om draait. Het gebruiken van zijn aanzien en platform in de Formule 1 om de wereld te verbeteren vindt de Brit veel belangrijker: "Ik zou graag willen blijven. Ik vind dat we een hoop werk moeten doen hier. Weet je, we zijn net begonnen. Ik wil ervoor strijden dat we ons aan onze verantwoording houden als een sport. Om te realiseren dat we de mensenrechten-kwesties die in de landen waar we heen gaan het hoofd moeten bieden en niet negeren. Het is hoe we met die landen om kunnen gaan en ze helpen en ze de kracht geven om meer te doen om echt te veranderen. Niet binnen 10 jaar vanaf nu, niet binnen 20 jaar, maar nu. Ik wil de Formule 1 helpen. Ik wil Mercedes helpen, op die weg."

Naast de problemen rond het schenden van mensenrechten wil Hamilton de sport ook op weg helpen in de missie om meer te verduurzamen. Het runnen van zijn Extreme E elektrische rally team is niet genoeg. Hij wil ervoor zorgen dat het over de hele wereld verrijden van 2-uurs sprint races milieuvriendelijk wordt: "We moeten ook vooral richting verduurzaming, je weet wel, als een sport. Dat hele ding van wanneer we meer duurzaam moeten zijn. Ik wil proberen om daar onderdeel van uit te maken, tenminste in de eerste fase daarvan, voor iets langer."

Formule 1
  • Mercedes Petronas F1