Hamilton hekelt keuze voor Petrov als FIA steward

De controversiele uitspraken van Vitaly Petrov doen Lewis Hamilton vraagtekens zetten bij zijn benoeming als FIA Drivers' Steward. De Rus zou zich negatief uitgelaten hebben over Hamilton's politieke activisme binnen de Formule 1. Lewis snapt niet waarom de F1 zijn gedrag goed lijkt te keuren.

Hamilton hekelt keuze voor Petrov als FIA steward

Sinds er voor Lewis Hamilton geen bal meer aan is op de baan is de zesvoudig wereldkampioen zich steeds meer gaan concentreren op de grote problemen in de wereld buiten de Formule 1. Daar is in principe niets mis mee, maar de Brit sleept de laatste tijd vaak ongevraagd die problemen van buitenaf de sport in.

Natuurlijk is niet iedereen het daar mee eens, zoals bijvoorbeeld Vitaly Petrov. De voormalig Renault en Caterham F1-coureur ergerde zich aan de acties van Hamilton op het podium in Mugello, waar de Mercedes coureur een shirt met de tekst "arrest the cops who killed Breonna Taylor" droeg, verwijzend naar een schietpartij met dodelijke afloop in Louisville, Kentucky. Petrov deed daar in de media vervolgens een aantal typisch Russische, ongefilterde uitspraken over:

"Het is een persoonlijke kwestie voor elke volwassene. Je hebt het recht om je uit te spreken op social media of interviews te geven, maar ik denk dat de Amerikaanse overheid al zeer bekend is met deze problemen. Maar om de Formule 1 daar zelf bij te betrekken...ik denk dat de helft van het publiek niet begreep waar dit shirt over ging totdat het hen uitgelegd werd. En laten we zeggen dat een coureur bekent dat hij homoseksueel is en uitkomt met een regenboogvlag en iedereen aanmoedigt om ook homo te worden? Ik denk dat de FIA dit soort gedrag niet langer zal toestaan."

Vitaly Petrov.

Politiek

Uiteindelijk kreeg de Rus van de FIA deels gelijk: het gebruikt van shirts met politieke leuzen werd na een afgelast onderzoek via een omweg alsnog verboden door verplicht te stellen dat coureurs hun overalls dichtgeritst moesten houden. Vitaly's kritiek bleef echter niet beperkt tot dat ene incident: de ceremonie voorafgaand aan de race waarbij rijders knielen tegen racisme schiet bij Petrov ook in het verkeerde keelgat.

"Ik begrijp eerlijk gezegd de 'kniel-ceremonie' niet. Volgens onze traditie knielen mensen alleen in twee gevallen: in een tempel voor God en wanneer je je toekomstige vrouw ten huwelijk vraagt. Met dit gebaar willen ze aandacht vestigen op de strijd tegen racisme. Rusland heeft een andere mentaliteit en we hebben niet zo'n probleem zoals waar Hamilton over praat. Er zou respect voor iedere persoon moeten zijn, maar ik denk dat het nodig is om overal wat globaler over te denken."

Vitaly Petrov.

Hamilton

Lewis Hamilton is niet bepaald gediend van de uitspraken van Petrov en vraagt zich tegenover Autosport hardop af waarom de F1 en de FIA hem geselecteerd hebben als Drivers' Steward voor de Grand Prix van Portugal.

"Ik zou zeggen dat het een verrassing is dat ze iemand inhuren die die overtuigingen heeft en zo uitgesproken is over de dingen waar we tegen proberen te vechten. Dus je moet het bij hun [de FIA] navragen eigenlijk, er is niet zoveel dat ik er echt aan kan doen. Maar we moeten hier zeker mensen erbij betrekken die met de tijd meegaan, die de tijd waarin we leven begrijpen en gevoelig zijn voor de kwesties die rondom ons spelen. Ik begrijp niet echt wat hun doel is of waarom juist hij [Petrov] hier is. Het is niet alsof ze geen andere goede opties hebben."

Lewis Hamilton.

Wingman

Lewis staat niet alleen in zijn oppositie tegenover het aannemen van Vitaly Petrov. Teamgenoot Valtteri Bottas biedt halfslachtig nog wat steun in de rug:

"Ik heb geen van die quotes gehoord. Ik weet ze niet in detail, dus het is moeilijk te zeggen. Maar zoals Lewis zei, we moeten de zelfde instelling hebben voor de dingen waar we nadruk op leggen."

Valtteri Bottas.

FIA

De FIA heeft nog niet gereageerd op de kritiek vanuit het Mercedes-team. Vooralsnog blijft Vitaly Petrov een steward op Portimao.

Formule 1
  • Mercedes Petronas F1