FIA verbant t-shirts met politieke leuzen

De FIA heeft het openlijk dragen van shirts met politieke leuzen bij interviews en de podium ceremonie. Vanaf nu moeten de coureurs hun overalls dichthouden.

FIA verbant t-shirts met politieke leuzen

Lewis Hamilton creëerde controverse tijdes de Grand Prix van Toscane door een shirt te dragen met de leus "arrest the cops who killed Breonna Taylor". De boodschap was een verwijzing naar een zaak in Amerika waarbij een 26-jarige verpleegkundige omkwam tijdens een politie-inval.

Hamilton had het dragen van het shirt niet besproken met de FIA en gaf daardoor aanleiding tot de overweging om een onderzoek naar hem in te stellen. Het uiten van politieke boodschappen op het podium is namelijk verboden omdat de sport een neutraal karakter wil behouden.

Geen onderzoek, wel nieuwe regels.

Na gesprekken met Lewis Hamilton en Mercedes werd echter afgezien van een officieel onderzoek. De FIA probeert het daarom op een andere, minder confronterende manier. Coureurs zijn vanaf nu verplicht om hun overalls tot aan de nek dicht te houden zodat er geen slogans, boodschappen of leuzen zichtbaar kunnen zijn, aldus BBC Sport.

Hiermee heeft de FIA door een achterdeur toch Hamilton aan banden weten te leggen. Ook voor de stunt met het Breonna Taylor-shirt droeg de Brit namelijk steeds een Black Lives Matter shirt bij het 'End Racism' moment voorafgaand aan elke Grand Prix. De rest van de grid - inclusief teamgenoot Valtteri Bottas - hield het bij de officiële 'End Racism'-shirts.

Lewis Hamilton

Ondanks de duidelijke veroordeling van die FIA richting zijn acties laat meervoudig diversiteitskampioen Lewis Hamilton zich niet zomaar uit het veld slaan:

"Ik heb iets gedaan dat nooit echt gebeurd is in de Formule 1 en ze zullen het natuurlijk tegenhouden in de toekomst. Ik heb er geen moment spijt van gehad. Ik volg normaal mijn hart en ik doe wat ik vind dat juist is. Mensen praten erover dat sport geen plek is voor de politiek. Uiteindelijk gaat het om mensenrechten en in mijn mening zijn dat dingen die we naar de voorgrond moeten brengen. We hebben een enorme collectieve groep van geweldige mensen uit verschillende achtergronden en culturen. We zouden zeker positieve boodschappen naar hen moeten brengen, zeker als het gaat om gelijkheid. We strijden voor verkeersveiligheid en je zou kunnen zeggen dat dat mensenrechten zijn."

Lewis Hamilton.
Nieuws
  • Mercedes Petronas F1