FIA onderzoekt controversieel shirt Lewis Hamilton

De FIA is een onderzoek gestart naar het shirt dat Lewis Hamilton tijdens het Grand Prix weekend in Mugello droeg. Hamilton zou ermee een politiek statement gezet hebben.

FIA onderzoekt controversieel shirt Lewis Hamilton

Sport en politiek gaan niet samen. Althans, dat is de mening van de FIA, de organisatie achter de internationale racerij. Het is voor rijders en teams verboden om politieke boodschappen uit te dragen die de neutraliteit van de sport aan kunnen tasten. Tijdens de Grand Prix van Toscane liep Mercedes-coureur Lewis Hamilton echter met een controversieel shirt rond.

Breonna Taylor

In dikke hoofdletters was op de voorkant "Arrest the cops who killed Breonna Taylor" te lezen. De tekst verwijst naar de tragische schietpartij in Louisville, Kentucky, waarbij de 26-jarige verpleegkundige omkwam tijdens een politie-inval.

De verwoording op het shirt is controversieel omdat moord niet bewezen werd tijdens het onderzoek naar de drie politiemannen. Door "killed" op te nemen in de tekst zou Hamilton volgens de FIA dus een politieke mening hebben uitgedragen.

Te ver

Ondanks de recente push vanuit de sport om racisme te veroordelen door het gebruik van "End Racism"-shirts en de korte ceremonie voor de race waarbij coureurs de optie hebben om te knielen, lijkt het erop dat Lewis dit keer te ver is gegaan. Hij ziet dat echter anders.

"We brengen de politiek niet de F1 in, dit zijn mensenrechten-issues die we naar voren proberen te brengen en bewustzijn van proberen te creƫren. Daar zit een groot verschil in."

Lewis Hamilton.

FIA

Het onderzoek moet vast gaan stellen of Lewis Hamilton's actie in strijd is met artikel 10.6.2 van de FIA International Sporting Code. Deze luidt als volgt: "Deelnemers die deelnemen aan internationale competities zijn niet toegestaan om op hun voertuigen reclames te plaatsen die politiek of religieus van aard zijn of dat veroordelend zijn tegen de belangen van de FIA." Er wordt in dit artikel echter geen woord gerept over teksten op de coureurs zelf.

Gezien het verleden van de FIA met politiek van buitenaf is het echter waarschijnlijk dat Hamilton alsnog een tik over de vingers krijgt. In 2006 werd een boete van vijf miljoen dollar uitgeschreven aan de organisatoren van de Turkse Grand Prix nadat Mehmet Ali Talat aan Felipe Massa de grootste beker presenteerde. Talat was afkomstig uit het Turkse deel van Cyprus en werd aangekondigd als President of the Turkish Republic of Northern Cyprus, een staat die alleen door Turkije erkend wordt. Een onaangekondigd bezoek aan het podium door de burgemeester van Jerez in 1997 had ook grote gevolgen. Het circuit verloor hierdoor zelfs zijn plek op de kalender.

Nieuws
  • Mercedes Petronas F1